Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Поничката на околосветско пътешествие

по статията работи: | 16 януари 2018 Прочитания: 8558
Как изглежда тестеното изделие в различните страни?
Поничката на околосветско пътешествие
Източник: Thinkstock / Guliver

Поничката е любимо изкушение на целия свят. Тя е известна в много страни, в които придобива различни форми и наименования.

 

Основата на рецептата обаче винаги е една и съща – тесто, запържено в много мазнина.

 

Поничката по света е популярно хапване и в домашни условия, и в заведения. Тя е и сред най-купуваните "улични" храни.

 

Историята й обаче е доста противоречива. Вероятно именно поради факта, че е разпространена из целия свят, е трудно да се проследи първоизточника.

 

Една теория предполага, че поничката идва от САЩ, където и до ден днешен е настолна храна. Само че не американци я "изобретяват", а холандски пекари.

 

Това твърдение се основава на наименованието oliekoek, което от холандски означава точно "маслен кейк", или подсладено изделие, изпържено в обилна мазнина.

 

Американецът Хенсън Грегъри твърди, че той е бащата на пръстеновидната поничка, като нейната рождена година е далечната 1847.

 

Според антрополога Пол Р. Мълинс, първата кулинарна книга, която споменава рецепта за поничка, е написана през 1803 година и е английска. Макар рецептата да фигурира при американските.

 

До средата на 19 век, поничката започва да придобива модерната си форма и се превръща в традиционно за Щатите тестено лакомство.

 

Поничката, макар и усилено американизирана, изглежда различно във всяка една страна, където се приготвя. Да хвърлим един поглед...

 

Италия

 

Тук изделието се нарича zeppola.

 

 21403

Източник: Wikipedia

 

Бразилия

 

В топлата страна на пържения сладкиш му викат Bolinho de chuva. Изглежда ето така:


Източник: www.itbeach.com.br


Монголия, Централна Азия


Boortsog, boorsoq или baursak:


Източник: Wikipedia


Индия


Разноцветната индийска кухня няма как да "мине" без понички. Казват им
Jalebi или Jilawii.


Източник: Wikipedia


Китай


В китайската кухня почти всичко се пържи, така че поничката си е задължителна! Наричат я Shuangbaotai. 


Източник: Wikipedia


Германия


Schneeballen, или "снежни топки".

 

 21408

 Източник: Wikipedia

 

Рейтинг: 4 / 5 , 291 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бърз десерт със смокини
    15 мин.
  • Салата със спанак и козе сирене
    15 мин.
  • Филе от морски език с галета
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...