Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Индийско орехче

по статията работи: | Прочитания: 1576 6
Индийските сладкари почти не пропускат да поръсят десертите си с тази ароматна подправка
Индийско орехче
Източник: Thinkstock / Guliver

Индийското орехче е вид вечно зелено дърво, растящо единствено в Южна Азия и Австралия. От това дърво идва познатата подправка индийско орехче, което всъщност е семето на дървото.

 

Изсушената му кора може също да се ползва като подправка. Вкусът на орехчето и кората имат сходни вкусове, орехчето е малко по-сладко.

 

Кората се ползва в ястия с по-светъл цвят, защото се получава много приятен контраст със светлооранжевия цвят, подбен на шафрана. Индийските сладкари почти не пропускат да поръсят десертите си с тази ароматна подправка.

 

В европейската кухня се използва най-вече за ястия с картофи. От дървото може да се получат и етерични масла, които навлизат широко в парфюмерийната индустрия и фармацията.

 

Главните пазари-вносители на индийско орехче са Европейската общност, САЩ, Япония и Индия, разбира се.

 

Нещо, което може би е малко известно, е халюциногенният ефект на индийското орехче. В малки количества няма опасност да се появят странни видения, но ако дозата надвиши 10 грама, е възможно да се получи ефект, подобен на този от марихуаната.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Violeta
09.04.2013 | 11:19
Не ми харесва тази подправка и не я ползвам.
5
Mihaela Angelova
08.04.2013 | 15:52
слагала съм индийско орехче на сладки моркови , стана много хубаво
4
Майстор - готвач
08.04.2013 | 15:14
Отговор на коментар #1 от Muriel Favre:
Аз пък никога не съм го приготвяла по този начин.
3
ана
08.04.2013 | 11:11
Не ми харесва тази подправка.
2
Qna Kirkova
08.04.2013 | 10:21
Не съм го ползвала досега и ми беше много интересно да прочета за него!
1
Muriel Favre
07.04.2013 | 10:53
Незаменимо е индийското орехче. Не мога да си представя един сос бешамел, например без него.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...