Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Аспартам - най-сладкото Е

по статията работи: | Прочитания: 2441
Какво е аспартам, къде се използва и вреден ли е за здравето
Аспартам - най-сладкото Е
Източник: Wikimedia Commons

Ако трябва да определим коя буква от азбуката е най-вредна, вероятно това ще бъде буквата Е. Защо ли? Заради всички т.нар. „Е-та“, чиято цел е да "подобряват" качеството на различни продукти, т.е. да засилват ефекта върху вкусовите рецептори.

 

Звучи ви мрачно? Е, ако преди време живеехме в информационно затъмнение, то днес информацията свободно циркулира и образова.

 

За никого не е тайна, че въпросните „Е-та“ са химически съединения, облечени в лъскави опаковки. Именно в тази група попада аспартамът, един от най-известните изкуствени подсладители, по-сладък от самата захар! Къде го откриваме? Дори в дъвките, които толкова много обичаме и всекидневно употребяваме. Какво представлява? Дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин.

 

Както се досещате, той е получен по изкуствен път. Открит е съвсем случайно през 1965 година от химика Джеймс Шлатер. Шлатер работел върху създаването на нов медикамент за лечение на язва. По време на един от експериментите му, част от веществото попада върху пръстите му. Вероятно от любопитство, той го опитва и установява, че е сладко на вкус. Впоследствие стига до извода, че аспартамът е 200 пъти по-сладък от захарта!

 

Как да го познаете? Върху опаковките е „скрит“ под наименованието Е 951. Върху други опаковки е означен като „аспартам“.

 

Аспартамът, освен в подслаждането на масовите безалкохолни напитки, участва в продукти, предназначени за диабетици, както и в такива, водещи се за „диетични“.

 

Блогърът Николай Тотков в своя статия припомня, че през 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на аспартам. И, в крайна сметка, този продукт завладява американския и световния пазар.

 

От същия блог разбрахме, че Европейската агенция за безопасност на храните (ЕФСА) e започнала обществена консултация за подсладителя аспартам. Всички заинтересовани страни могат да изпратят своето мнение до 15 февруари 2013 г.

 

Информацията - от нас, а решението всеки трябва да вземе индивидуално. Единственото, което можем да ви посъветваме, е наистина да четете дребничките букви върху всяка опаковка на хранителен или фармацевтичен продукт.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D