Разбиват се леко затоплената, но не разтопена мас заедно с яйцата и се добавят маята с киселото мляко и щипка сол. Сместа се добавя към брашното и се замесва средно меко тесто.
Тестото се разделя на 10 топки. Всяка се разточва на лист с правоъгълна форма с дебелина до 5 мм. Листа се разрязва на 4 и после по диагоналите. Трябва да се получат 16 тригълничета.
Всяко триъгълниче се навива от основата към върха за да се образува нещо като малка кифличка - пружинка.
В подмазана тава или върху хартия за печене се нареждат на разстояние 1 см.
Пече се в загрята фурна на 200-220 ⁰С около 15-20 мин. При печене не бива да се препичат нито да остават сурови.
След изваждане се поръсват с пудра захар размесена с ванилията.
От една доза се получават 160 пружинки.
Сладкишът се нарича така, защото наподобява пружинката на лозарска ножица.