Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Армения - всеобятната кухня

по статията работи: | 30 октомври 2013 Прочитания: 4242 2
Богата и разнообразна, тя е оцеляла през вековете
Армения - всеобятната кухня
Източник: Wikimedia Commons

Арменската кухня принадлежи към семейството на кухните на Близкия Изток, каквито са турската, персийската и арабската.

 

Съвсем логично, кухните на тези страни са си взаимодействали и повлиявали през вековете, въпреки че, поради политически и националистически напрежения, това влияние не може да бъде ясно проследено.

 

Като фактор, който "замъглява" различни аспекти от арменската история, прибавяме и Арменския геноцид от 1915 година, извършен от страна на Османската империя, когато са избити стотици хиляди арменци и са унищожени много исторически източници.

 

Все пак, има няколко основни характеристики на арменската кухня, които са "оцелели" независимо от външните фактори и влияния. Ето ги и тях:

 

Вкусът и ароматът на храната не зависят толкова от използването на подправки, колкото от свежестта и качеството на продуктите;

 

Свежите подправки се използват и като съставка, и като украса. Сухите такива се използват основно през зимата;

 

Пшеницата е основното зърно, като се употребява по в различните й форми - пълнозърнеста, булгур, грис, нишесте, брашно и др. Оризът също заема осезаема част от кулинарията на страната;

 

Предпочитани са и бобовите култури – нахут, леща, стар фасул;


Хариса със зеленчуци. Източник: Wikipedia

 

Ядките се използват както за да придават плътност на ястията, така и заради хранителните им стойности. Най-често се използват орехи, бадеми, кедрови ядки, лешници, шамфъстък, както и ядки от местни растителни видове;

 

Сухите или свежи плодове могат да бъдат както основни съставки в дадена рецепта, така и да се включват с цел придаване на леко кисел вкус. Ето няколко примера за "основни" плодове в сухо и свежо състояние: кайсии, дюли, пъпеши. За подкиселяване се използват плодчетата на шмак, кисело грозде, сливи, нар, кайсии, лимони, берита;

 

Освен зелеви и лозови листа, арменците допускат в кухнята си тези на къдравото зеле, листата на кореноплодни, ягодови листа.

 

Както стана ясно, арменците са пестеливи на подправки. Основните им са:

 

сол

 

чесън

 

червен пипер

 

мента (в Западна Армения)

 

копър (в източната част)

 

магданоз

 

естрагон

 

кимион

 

кориандър

 

сумак

 

канела

 

махлаб


Ароматната подправка махлаб. Източник: Wikipedia

 

розова вода

 

портокалова вода

 

босилек

 

Предястия

 

Както е в много друго страни по света, и в Армения хапването започва с предястие, разядка.

 

Ето списък с най-популярните:

 

Арменското сирене чечил или tel banir, както и други сирена

 

Топик – предястие, което представлява нещо като вегетарианско кюфте

 

Най-различни пълнени зеленчуци

 

Туршии

 

Свежи подправки

 

Салати

 

Бюрек – пържен или печен


Плосък хляб

 

Супи

 

Арменците определено обичат супи, а кухнята им предлага богато разнообразие от рецепти. Супите, които приготвят от кисело мляко, олющена пшеница и подправки, се наричат spas.

 

Аveluk е супа, която се приготвя от леща, орехи и див киселец. Супата kiufta пък се приготвя от големи топки варено месо и зелени зеленчуци.

 

Примерите са наистина многобройни!

 

Основни ястия

 

Те се приготвят по различни кулинарни методи и са както месни, така и вегетариански.


По името на ястието fassoulia например ще се досетите, че то се прави от фасул, в случая зелен, агнешко и доматен бульон.

 

Десерти

 

В тази категория срещаме познати сладкиши като кадаиф и еклер и най-различни рецепти със сушени плодове.

 

Напитки

 

Сред безалкохолните напитки на Армения попадат кефир, квас, арменско кафе, сода, напитки от кисело мляко. Алкохолните представители са бира, различни плодови вина, бренди, водка, арменска водка (оghi или aragh), направена от черница.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Kulinar.bg
30.10.2013 | 14:38
Отговор на коментар #1 от Annie:
Неслучайно се позоваваме на Уикипедия - тя е сред най-доказаните и сигурни източници на информация. Когато посетим Армения, с удоволствие ще напишем "авторска" статия за нейната кухня! :)
1
Annie
30.10.2013 | 13:44
Za poreden pyt 4eta prevod na wiki statiq v Kulinar bg! Za6to da ne proqvite malko pove4e kreativnost i da ne razrabotite statiq samostoqtelno, makar tq i da byde bazirana na drugi isto4nici! Tova prosto ne e nikakyv jurnalizym i ogromno podcenqvane na 4itatelq. Blagodarq!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...