Арменската кухня принадлежи към семейството на кухните на Близкия Изток, каквито са турската, персийската и арабската.
Съвсем логично, кухните на тези страни са си взаимодействали и повлиявали през вековете, въпреки че, поради политически и националистически напрежения, това влияние не може да бъде ясно проследено.
Като фактор, който "замъглява" различни аспекти от арменската история, прибавяме и Арменския геноцид от 1915 година, извършен от страна на Османската империя, когато са избити стотици хиляди арменци и са унищожени много исторически източници.
Все пак, има няколко основни характеристики на арменската кухня, които са "оцелели" независимо от външните фактори и влияния. Ето ги и тях:
Вкусът и ароматът на храната не зависят толкова от използването на подправки, колкото от свежестта и качеството на продуктите;
Свежите подправки се използват и като съставка, и като украса. Сухите такива се използват основно през зимата;
Пшеницата е основното зърно, като се употребява по в различните й форми - пълнозърнеста, булгур, грис, нишесте, брашно и др. Оризът също заема осезаема част от кулинарията на страната;
Предпочитани са и бобовите култури – нахут, леща, стар фасул;
Хариса със зеленчуци. Източник: Wikipedia
Ядките се използват както за да придават плътност на ястията, така и заради хранителните им стойности. Най-често се използват орехи, бадеми, кедрови ядки, лешници, шамфъстък, както и ядки от местни растителни видове;
Сухите или свежи плодове могат да бъдат както основни съставки в дадена рецепта, така и да се включват с цел придаване на леко кисел вкус. Ето няколко примера за "основни" плодове в сухо и свежо състояние: кайсии, дюли, пъпеши. За подкиселяване се използват плодчетата на шмак, кисело грозде, сливи, нар, кайсии, лимони, берита;
Освен зелеви и лозови листа, арменците допускат в кухнята си тези на къдравото зеле, листата на кореноплодни, ягодови листа.
Както стана ясно, арменците са пестеливи на подправки. Основните им са:
сол
чесън
червен пипер
мента (в Западна Армения)
копър (в източната част)
магданоз
естрагон
кимион
кориандър
сумак
канела
махлаб
Ароматната подправка махлаб. Източник: Wikipedia
розова вода
портокалова вода
босилек
Предястия
Както е в много друго страни по света, и в Армения хапването започва с предястие, разядка.
Ето списък с най-популярните:
Арменското сирене чечил или tel banir, както и други сирена
Топик – предястие, което представлява нещо като вегетарианско кюфте
Най-различни пълнени зеленчуци
Свежи подправки
Салати
Бюрек – пържен или печен
Плосък хляб
Супи
Арменците определено обичат супи, а кухнята им предлага богато разнообразие от рецепти. Супите, които приготвят от кисело мляко, олющена пшеница и подправки, се наричат spas.
Аveluk е супа, която се приготвя от леща, орехи и див киселец. Супата kiufta пък се приготвя от големи топки варено месо и зелени зеленчуци.
Примерите са наистина многобройни!
Основни ястия
Те се приготвят по различни кулинарни методи и са както месни, така и вегетариански.
По името на ястието fassoulia например ще се досетите, че то се прави от фасул, в случая зелен, агнешко и доматен бульон.
Десерти
В тази категория срещаме познати сладкиши като кадаиф и еклер и най-различни рецепти със сушени плодове.
Напитки
Сред безалкохолните напитки на Армения попадат кефир, квас, арменско кафе, сода, напитки от кисело мляко. Алкохолните представители са бира, различни плодови вина, бренди, водка, арменска водка (оghi или aragh), направена от черница.