Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пандоро - златният коледен хляб

по статията работи: | 24 декември 2015 Прочитания: 7214 2
Още една древна италианска рецепта за празниците
Пандоро - златният коледен хляб
Източник: Thinkstock / Guliver

Със сигурност не сте забравили празничния италиански тестен десерт Панетоне – познат и като "Хлябът на Тони".

 

Има още един традиционен сладък хляб, който се приготвя за зимните празници и много напомня на рецептата за панетоне. Става въпрос за пандоро.

 

Пандоро (pan d'oro) е типичен за Верона десерт, който се приготвя за Коледа и Нова година. Неговата форма може да се опише като пресечена пирамида.


Обикновено се сервира с глазура, която възпроизвежда снежните шапки на алпийските върхове.

 

Понякога в средата на десерта се прави дупка, която се пълни с бита сметана или джелато. Тези млечни продукти могат да се поднесат и като гарнитура към парчетата пандоро.

 

История

 

Рецептата за пандоро също се корени в древната история. Самото име - Pan d'oro – буквално преведено означава "златен хляб". През Средновековието белият хляб се е консумирал основно от богатите. В сравнение, бедните, обикновени хора често не можели да си позволят дори и черен хляб.


Съвсем логично, изтънчените сладки хлябове се приготвяли единствено за благородници. Хлябове, "обогатени" с яйца, масло, захар или мед се поднасяли единствено в палатите на знатни особи – оттам и името на пандоро.

 

Подобен на пандоро сладък хляб се е приготвял още в Древен Рим през 1 век. В рецептата му участвали най-фините брашна, яйца, масло и олио. Името на тази рецепта е Libum, както сочат някои исторически източници.

 

Първото споменаване на десерт с точното наименование пандоро се случва едва през 18 век. Рецептата може да се открие в кухнята на венецианската аристокрация. Защо Венеция? Както знаете, романтичното градче било оживен търговски център, най-вече за подправки и захар.

 

По това време, захарта вече е изместила меда като основна подсладяваща съставка в рецептите за десерти из Европа. Именно в региона Венето със столица Венеция, където се намира Верона, започва приготвянето на пандоро. Модерният рожден ден на златния хляб е 30 октомври 1894 година, когато Доменико Мелегати получава патент за индустриализиране на производството.

 

Друг любопитен факт е, че пандоро е последното блюдо на диктатора Мусолини преди екзекуцията му през 1945 година.

 

Пандоро или панетоне?

 

Сигурно се питате каква е разликата между двата сладки хляба. Тестото за пандоро е съвсем чисто – в него не се слагат добавки.

 

Рецептата за панетоне повелява наличието на шоколадови парченца или сушени плодове.

 

А сега ви предлагаме да се запознаете с рецептата за пандоро.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Маргото
19.12.2013 | 16:40
ОПределено изглежда неустоим:)
1
Много добре изглежда този десерт.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Карамелизирани банани с мед
    < 10 м.
  • Пилешко с топено сирене и интересен сос
    45 мин.
  • Салата с кус кус и още нещо
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D