Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Домашен пухкав козунак

Домашен пухкав козунак
Източник: Добромила Илиева
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Моята великденска трапеза :)

  • 2

    За този Великден колкото и да нямах настроение за празника, все пак реших да импровизирам, а като започнах, не се спрях само на вкусните козунаци... Рецептата е импровизация, но резултатите надхвърлиха очакванията ми. Не може да се говори за грамажи, защото всяко едно замесено тесто поема различно брашно, но приблизително пропорциите са тези. От тях ми се получиха 4 големи козунака, 3 кифли и цял панер мини кифлички. Да започваме:

  • 3

    Млякото се загрява леко, сваля се от котлона и към него се прибавят двете кубчета мая с 300 г захар. Бърка се, докато маята се разтвори, а захарта се разтопи. Оставя се настрана, като се следи за шупването на маята.

  • 4

    Яйцата се разбиват с миксер, към тях се прибавя половината от разтопеното масло и ванилената захар заедно с останалата половина от обикновената захар + кората на един лимон. След като всичко е разбито и маята в прясното мляко е шупнала, събираме двете смеси (яйчената и млечната), правим кладенче в доста голям съд, изсипваме брашното, 1 с.л сол и прибавяме течната смес, като започваме да месим.

  • 5

    При всяко замесване се добавя брашно, колкото позволява, и постепенно останалото разтопено масло, за да може полученото тесто да е меко и пухкаво.

  • 6

    Моето седя 2 часа до печка на дърва, постепенно втасваше все повече и повече и го премесвах през период от 20 мин.

  • 7

    След като се получи прекрасно тесто, започва и оформянето на козунаците. Аз направих 2 с течен шоколад, 2 с локум и стафиди, кифлички със сладко от сливи и мини кифлички със всички останали продукти. Импровизациите и плетките са по желание.

  • 8

    Преди печене, вече оформените козуначени изкушения, се оставят да втасат окончателно малко по-дълго време, мажат се с жълтък и се поръсват със захар на кристали (по желание) и се изпичат.

  • 9

    Печем за около 40 мин във фурна първоначално на 180 С, след това на 150 С. Проверява се за готовността с дървено шишче. Приятен апетит!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...