Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Фрикасе

по статията работи: | Прочитания: 2581 3
Френското ястие може да се приготвя не само с пилешко месо
Фрикасе
Източник: Thinkstock / Guliver

Обичате ли фрикасе? То е поредното доказателство за това, че колкото и странна да е понякога френската кухня, нейните ястия са разпространени и обичани в цял свят. Точно такъв е случаят с фрикасето.

 

Всъщност „Fricassée“ е метод на готвене, в който месото (птиче, агнешко, телешко или риба) е накълцано, сотирано и задушено. Сервира се с традиционен бял сос, чиято основа е бульонът от самото месо, застроен е с жълтъци и сметана и накрая е овкусен с лимонов сок. Колкото по-дълго престоява сосът, толкова повече се сгъстява.

 

Терминът е доста стар, датиращ поне от 15 век. Точната етимология на думата не е съвсем ясна. Според най-известната теория, думата се състои от френската дума за „пържа“ (frire), и „накъсвам“ (casser).

 

Въпреки че за останалите националности фрикасето често е просто вид „френско задушено“, за самите французи то е нещо по-особено. Определят го като „срещата между пърженото и задушеното“. В традиционната рецепта, месото първо се сотира много леко, без да покафенява, след това се прибавя сос и се оставя да къкри до пълна готовност.

 

Исторически източници сочат, че подобни рецепти, в които месо се пържи и задушава, ни връщат чак до Късното Средновековие. А точното наименование се споменава за първи път през 1490 година в книгата с рецепти „Le Viandier“. Авторът на книгата не е ясен, тъй като в тъмните векове хората често си присвоявали вече готови книги, като просто добавяли нова информация към тях.

 

Ако не сте пробвали фрикасе с риба, то се прави на същия принцип. Рецептата може да се разнообразява, като към нея се добавят горчица, гъби, вино.

 

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Danaq Mihaylova
14.12.2012 | 12:15
Отговор на коментар #1 от Бела Дона:
И аз много обичам :)
2
Danaq Mihaylova
14.12.2012 | 12:15
Както съм гладна сега ... това ястие ме изкушава много сериозно :)
1
Бела Дона
14.12.2012 | 12:12
Това е едно мое много любимо ястие , което с удоволствие си приготвям .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Тази фокача е просто разкошна!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...