Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Папуда - незнайният братовчед на боба

по статията работи: | Прочитания: 8108
Растението вирее само в топлите страни и служи вярно на кулинарите от Азия и Африка
Папуда - незнайният братовчед на боба
Източник: Wikimedia Commons

Папуда е вид дребен боб, известен още като "птичи боб" или бобриджа. Растението се отглежда предимно в Индия, Китай, Тайланд, Филипините, Индонезия, Виетнам и Камбоджа. Папудата расте и в някои по-горещи и сухи като климат страни в Южна Европа и САЩ.

 

Бобът папуда се използва като съставка за сладки и солени ястия. Подобно на зрелия фасул, той се вари, за да се прилага в кулинарията. Цвета на бобчетата е жълт, когато люспата му се премахне. От папудата се приготвя и много хубава бобена паста.

 

В индийската кухня папуда се изполва доста често, предимно обелен. Сервира се с ориз и овесена каша канджи. С него се приготвят и различни сладки супи. В някои региони на Индия задушеният боб се подправя с различни подправки и прясно настърган кокосов орех.

 

В Южните и Северните щати папуда се добавя и към палачинките. Накисва се за най-малко 12 часа. Вари се, след което се прави на паста и се смесва с джинджифил и сол. Индийците пекат палачинките в силно нагорещен тиган и ги сервират за закуска

 

В Китай с папуда бобът се приготвят десерти. Най-често към него се добавят вода и захар. Може да се сервират както топли, така и студени. В Индонезия също се прави десерт с папуда. В него се слагат бобчета, варени със захар, кокосово мляко и малко джинджифил. В Хонг Конг обелените бобчета папуда и пастата от папуда служат за направата на сладолед.

 

Пастата от папуда често се употребява като пълнеж за сладкиши, популярни в Индонезия, Филипините и Гоана, както и Южен Китай.

 

Папуда бобът покълва, като се остави във вода и на дневна светлина в продължение на четири часа. После трябва да се премести на тъмно. Може да се слага и под изкуствена светлина за нужните четири часа.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Панирани тиквички с пресен джоджен
    20 мин.
  • Фин крем с оризово брашно
    20 мин.
  • Лук в бяло вино
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D