Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пектин - природен желиращ агент

по статията работи: | Прочитания: 3275
Пектинът се съдържа в растенията, играе ролята на сгъстител в храната
Пектин - природен желиращ агент
Източник: Thinkstock/ Guliver

Ако идеята за желиращ агент, направен от сварени кости и хрущяли (желатин), не ви се нрави по една или друга причина, то можете да се обърнете към пектина. Пектинът се намира в клетъчната стена на сухоземните растения.

 

Извлича се от цитрусите и ябълките, това са плодовете, които съдържат най-голямо количество пектин. Той има стягащо, желиращо действие. Използва се за сгъстяване на мармалади и конфитюри, може да изиграе ролята и на стабилизатор за храната. Ако не се добави пектин в мармалада, той би приличал повече на сладък сок. Не само тук пектинът има приложение като желиращ агент. Може да се добави към кремове, бонбони, пълнежи на сладкиши, мляко, желираните бонбони, които децата така обичат, и др.

 

Другите плодове, богати на пектин са кайсия, гуава, дюла, слива, цариградско грозде. Обобщено казано, по-меките плодове (череши, ягоди) съдържат по-малко пектин.

 

Често се използват корите на цитрусови плодове, за да се извлече пектин. Джибрито, което за повечето от нас е ненужно, може да послужи като суровина, от която да се извлече пектин. Търговският облик на пектина е прехообразна маса с бял до светло кафяв цвят. Но се предлага и като хранителна добавка, под формата на хапчета.

 

Пектинът е полезен за чревната флора, помага за нормализирането на нивата на холестерола в кръвта и др. Цялостната положителна дейност на пектина, спрямо храносмилателната система, може да помогне и в профилактика срещу диабет и затлъстяване.

 

Както винаги сме казвали, нещо което може да се набави от природата, не трябва да се взима под формата на хапчета, макар и пречистени добавки, не е ли най-добрият вариант да се хапват повече ябълки, особено когато сега е сезонът им.

 

Знаете, че не всички Е-та на етикетите на храните, са вредни за здравето ни. Пектинът можете да срещнете изписан като Е-440.

 

Скорошни изследвяния, доказват, че пектинът има и очистващо свойство. Способен е да изкара токсините от организма и да го прочисти.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Панирани тиквички с пресен джоджен
    20 мин.
  • Фин крем с оризово брашно
    20 мин.
  • Лук в бяло вино
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...