Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пицата - факти и цифри

по статията работи: | Прочитания: 3365
'Класическата' пица се приготвя само от мъже и се пече само в пещ на дърва
Пицата - факти и цифри
Източник: sxc.hu

 

Въпреки че пицата е най-масово разпространена в САЩ, тя оказва огромно влияние и върху икономиката на Италия:

 

В страната има над 40 хиляди пицарии (от тях поне 5 хиляди в Неапол)

Продават се около 3 милиарда пици годишно

Пицата е най-известното италианско ястие, а човекът, който я приготвя, се нарича 'пицайоло'

Има професионална асоциация (Associazione Vera Pizza Napoletana) и празник на пицайолото 25 октомври

Има специален стандарт, както при вината и сирената, DOC (Denominazione di Origine Controllata)

'Класическата' пица се приготвя само от мъже и се пече само в пещ на дърва

До средата на XVIII в пицата в се е смятала за храна на простолюдието и тестото се е месило с крака

Най-прочутата пица 'Маргерита' носи името на кралицата на Сицилия - Маргарита Савойска

В Италия са известни над 2000 разновидности на пицата

В пицата може да се сложи всичко, дори и ананас, като задължитената съставка е риганът и почти всяка пица е с домати и сирене

Пицата се яде гореща и според италианците се съчетава най-добре с бира

 

***

Да се намерят продукти за голяма част от рецептите не е толкова сложно. Има обаче някои специфични италиански продукти, които си заслужава да бъдат издирени, защото ще придадат на ястието неповторим привкус.

 

В традиционните италиански рецепти за пица се използва широк спектър от средиземноморски продукти от сушени домати и гъст зехтин до пресни билки и подправки:

 

Зехтин. Незаменим при приготвянето на истинска италианска пица

Маслини. От пресовани маслини се прави паста, които се продават на деликатесните щандове в големите магазини

Каперси. Това са пъпките на растението бодлив каперсник. Имат фин, но много специфичен аромат, и затова трябва да се използва с мярка

Риганът се използва в много рецепти, по възможност използвайте пресен

Мащерка. Може да се използва както прясна, така и сушена

Магданоз обикновен и къдрав. Използват се млади и нежни стръкчета, изсушеният има вкус на трева

Босилек. Най-ароматната от италианските зелени подправки. Най-добре е да се използва пресен

Майоран се добавя към вече готовата пица

Градински чай и мента се използват само пресни

Черен пипер се използва прясно смлян, тъй като ароматът му е нетраен

Същото се отнася и за индийското орехче

Сирена. В традиционните рецепти се използват основно Моцарела, Пармиджано, Пекорино, Горгондзола и Рикота. Пармиджано и Пекорино е най-добре да се настъргват непосредствено преди употреба.

Сушени домати. Имат невероятен вкус, който не може да се сравни с нищо. Продават се в големите супермаркети

***

За да може пицата да претендира за честта да бъде наречена неаполитанска, трябва да се изпълнят някои условия: тестото трябва да е направено от брашно, мая (може и бирена), сол и вода. Не се използва никаква мазнина, a диаметърът на пицата е максимум 30 см. Tестото се замесва на ръка или със специална машина, a блатът се разстила само с ръце. Tочилката е недопустима. Тавите са забранени, пече се направо на дъното на пещта, която е иззидана от тухли и огнеупорни материали, подобни на вулканичния камък. Пещта се разпалва с дърва; температурата трябва да е не по-ниска от 400 градуса. Пицата трябва да е добре изпечена, но да не е изсушена, крайчето й (cornicione) трябва да е високо, меко, но и хрупкаво

 

И накрая, няколко думи за видовете пица. Най-разпространените (освен Маргерита) са pizza alla marinara, известна и като allolio e pomodoro, pizza al formaggio e pomodoro и закритият и вариант - pizza ripieno (по-известна като calzone). Pizza allAndrea е традиционна лигурийска рецепта с лук, домати, аншоа, маслини и чесън. Pizza quattro staggioni има четири сектора, символизиращи различните сезони. Pizza bianca е с минимум гарнитури: розмарин, млян черен пипер, зехтин и чесън. Има и огромен брой местни вариации, но настоящия скромен обзор не може да претендира за изчерпателност.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Ябълково вино
    < 10 м.
  • Фъстъчени бисквитки с шоколадов център
    30 мин.
  • Медени скариди върху салата
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...