В тенджера сложете маслото и зехтина да се разтопят. После добавете лука, нарязан на много тънки ленти. Оставете да се готви около 25 минути на много ниска температура.
На 5-тата минута добавете захарта и разбъркайте.
Добавете пресятото брашно, разбъркайте и гответе няколко минути. После добавете бульона (ако искате да запазите супата вегетарианска, изпозлвайте зеленчуков бульон). Оставете да се готви около 30 минути. Накрая овкусете със сол и пипер.
Нарежете франзелите на филийки и ги запечете за 10-тина минути във фурна.
Разпределете супата в индивидуални купички. Върху всяка сложете по 3 филийки от франзелата и наръсете обилно с настърган ементал.
Сложете във фурна и запечете за 5 минути на грил.