Сложете брашното, солта, маята, 2 с.л. зехтин и 300 мл вода в голяма купа. Внимателно разбъркайте с дървена лъжица, когато се получи тесто, го оставете за 5 минути в купата. Като постепенно добавите и останалата вода.
Омесете няколко пъти тестото с ръце, както си е в купата.
Сложете тестото на намазнена повърхност и продължете с месенето за още няколко минути. Върнете в купата, покрийте и оставете да втаса.
Постелете две тави за печене с фолио. Разделете тестото на две половини и ги разстелете в тавите. Оставете за още 1 час.
Загрейте фурната на 220 С. Поръсете със зехтин и морска сол (нестрита) и печете за 20 минути. По желание направете дупчици с пръст и сложете пресни билки в тях.
След като извадите фокачата от фурната, поръсете със зехтин и сервирайте топла.