Prunus cerasus е латинското наименование на вишната, която принадлежи към красивото семейство Розоцветни.
Много прилича на черешата, но с много по-кисел и освежаващ вкус.
Въпреки че има поне 300 сорта вишни, в България се срещат средно между 40 и 50.
Ако сте излезли на разходка из природата, около града, където хората имат градини, много вероятно е да срещнете вишневи дървета извън оградите.
Разцъфналата корона на вишната е една от най-красивите пролетни гледки.
Овошното дърво цъфти рано – април, май – като белите цветове се забелязват отдалеч.
Ето защо на места вишната се отглежда и с декоративни цели.
Вишната има широко приложение в сладкарството, промишленото производство, но и домашното такова.
Какво по-вкусно от домашно проготвен сок, сладко или компот от вишни?
Вишната е и полезна – за черния дроб, бъбреците, кръвта (препоръчва се при анемия) – заради високото съдържание на плодови киселини.
Ето защо тя е много разпространена в рецептите на народната медицина.
Вишните на София. Снимка: БулФото
Така например сокът от вишни повишава апетита и подобрява изхвърлянето на излишни соли при нарушена обмяна на веществата.
Препоръчва се на всички хора, които са преминали през тежко заболяване.