Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Руски козунак "Кулич"

9
Руски козунак "Кулич"
Източник: sxc.hu
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:руска кухня, ОНД
Празник:Великден
Сезон:пролет
Кулинар:
Рейтинг: 2.8
(базиран на 5 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Продуктите се оставят за няколко часа да се затоплят до стайна температура.

  • 2

    Прясната мая се размива в течната сметана, добавят се и 1 ч.л. захар и 60 г от брашното и сместа се оставя да втасва на топло.

  • 3

    Отделят се белтъците от жълтъците.

  • 4

    Жълтъците се разбиват с половината захар, ванилията и маслото.

  • 5

    Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и останалата захар.

  • 6

    Втасалата закваска се смесва с маслената смес, добавят се белтъците.

  • 7

    Брашното се пресява и на малки части се добавя към горната смес.

  • 8

    Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне за ръцете. Ако тестото е лепкаво, се добавя още малко брашно, но не повече от 30-40 грама.

  • 9

    Ако тестото продължава да лепне, ръцете се намазват с олио.

  • 10

    Купата с омесеното тесто се покрива с фолио и се оставя на топло, докато тестото увеличи обема си двойно.

  • 11

    След това, тестото се размесва и към него се добавят стафидите, предварително попарени с вряла вода, нарязаните на кубчета сушени кайсии и едро накълцаните бадеми.

  • 12

    Формите се намазват с масло и се поръсват с брашно.

  • 13

    Във всяка форма се слага по едно топче тесто, колкото да се запълни формата до 1/3 от обема й.

  • 14

    Козунаците се намазват със смес от 1 ч.л. течна сметана и 1 жълтък и се оставят да втасат, докато тестото запълни цялата форма.

  • 15

    След това внимателно се намазват още веднъж и се поръсват с половинки бадеми и едра кафява захар.

  • 16

    Козунаците се пекат в предварително загрята до 180 С фурна.

  • 17

    Ако отгоре се зачервят прекалено бързо, се покриват с фолио.

  • 18

    Забележка: Традиционната украса за руските козунаци е глазура от 1 ч.ч. пудра захар, 1 белтък и 1 ч.л. лимонов сок или вода, но така стават прекалено сладки.

  • 19

    Пробвайте да ги приготвите за Великден.

продукти
Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
pepi damjnova
08.05.2013 | 22:26
Козунак мога да си хапвам по всяко време.
8
kalinka kalinkova
08.05.2013 | 08:10
И бадеми в него със сушени плодове смятам ще е вкусен този козунак.
7
zvetanka ivanova
07.05.2013 | 15:46
Отговор на коментар #5 от ruslana:
И аз така предпочитам.
6
zvetanka ivanova
07.05.2013 | 15:46
И със сушени плодове ще бъде супер.
5
ruslana
07.05.2013 | 14:45
и аз бих опитала,ама друг да го направи :)
4
elena atanasova
07.05.2013 | 10:29
Бих опитала и аз от този козунак.
3
vili deneva
30.04.2013 | 15:33
Хареса ми предложението за козунак.
2
poli asenova
30.04.2013 | 08:36
Интересно предложение за козунак, което ще опитам.
1
gabriela gabrielova
29.04.2013 | 20:28
Може и да се пробвам на този руски козунак.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бърз десерт със смокини
    15 мин.
  • Салата със спанак и козе сирене
    15 мин.
  • Филе от морски език с галета
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...