Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кулич - козунак от руската кухня

по статията работи: | 07 април 2015 Прочитания: 2938 3
Висок, цилиндричен и ароматен
Кулич - козунак от руската кухня
Източник: Thinkstock/Guliver

Винаги сме имали за цел да намираме различни, интересни рецепти, приготвяни по целия свят.

 

Както се казва "светът е пъстър", а ние бихме добавили "а кулинарията още повече".

 

Предлагали сме ви най-различни видове великденски хлябове. Историите на някои са и доста любопитни, като тази на панетонето – традиционно приготвяно в Италия за Великден.

 

Днес ще ви запознаем малко по-отблизо с една руска традиционна рецепта за коузнак. Неговото име е кулич. Руският козунак е сладък, приготвя се с мая, дотук нищо изненадващо, нали така.

 

Но формата му е много важна и характерна – висок и цилиндричен. Пече се в специални за целта форми. Денят на Христовото възкресение е немислим без кулич на масата за всяко руско семейство.

 

Има най-различни варианти, но традиционната рецепта включва стафиди, цитрусови корички и ядки.

 

В тази, която сме ви предложили има всичко това, но и малко кардамон, който го прави наистина уникален.

 

Кулич се приготвя и в Беларус, Румъния, Украйна, Хърватия, Сърбия, дори България.


Както повелява традицията, след литургията, куличът трябва да се благослови от свещеника. Благословен козунак се хапва на закуска, а такъв, който не е носен в църквата, се хапва на десерт.

 


В миналото се е сервирал със специално пасхално сирене със символи ХВ (Христос Воскресе). Кулич се яде само в дните между Великден и Петдесятница.


За разлика оттук, където може да хапваме и козуначени тестени изделия през цялата година, но това може би важи за не толкова религиозните сред нас.


Точната рецепта за руски кулич с глазура.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Violeta
16.04.2014 | 19:34
Отговор на коментар #1 от Vqra Petrova:
И аз,но ми беше полезно и интересно.
2
Violeta
16.04.2014 | 19:32
Определено е много интересно!
1
Vqra Petrova
16.04.2014 | 17:05
за първи път чувам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Картофени кюфтенца с праз и сирене
    30 мин.
  • Голяма палачинка
    30 мин.
  • Гарнитура от паниран лук
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...