Пържените картофки са любимо изкушение на малки и големи.
Сигурно заради това пържените картофки, които предлагат международните вериги за бързо хранене, са лесно достъпни, идват в удобни опаковки и могат да се хапват дори на крак!
А и друга да е причината за тяхната "мобилност", факт е, че подобни корпорации са много наясно с човешката психология и знаят как да манипулират апетита.
Истина е, че, когато става въпрос за джънк, именно McDonald's е брандът, който си го отнася най-сериозно. И най-често.
За да избегне нападките и догадките, миналата година компанията предприе една своеобразна политика на прозрачност, разкривайки какво точно се съдържа в техните продукти.
Кампанията се състоя на Youtube платформа и носеше наименованието "Our food, Your questions” ("Нашата храна, Вашите въпроси").
Имайки предвид популярността на веригата у нас и количеството хора (често деца и тийнейджъри), които минават през нейните врати всекидневно, решихме отново да обърнем внимание на тази информация. В частност – на "съдържанието" на пържените картофки, тъй като, по презумпция, какво толкова може да има в едни пържени картофки?
Ако вече не сте запознати с техния "етикет", ще се изненадате от състава им. И така, без много философстване, ето го и него:
Картофи, олио от рапица, хидрогенирано соево олио, шафраново олио, естествен аромат (зеленчуков източник), декстроза, натриев кисел пирофосфат, лимонена киселина, диметилполисилоксан.
От своя страна, гореспоменатият продукт, наречен с единствената дума "картофи", се приготвя (пържи) в:
растителна мазнина (олио от рапица, царевично олио, соево олио, хидрогенирано соево олио, третичен бутилхидрохинон или THBQ, лимонена киселина, диметилполисилоксан); сол (натриев алумосиликат или Е554, декстроза, калиев йодид).
Дори само на пръв поглед става ясно, че съставките често са включвани в списъците с продукти, опасни за човешкото здраве. Да не говорим, че са генномодифицирани, хидрогенирани, химически консервирани и изкуствено оцветени.
Какъв ли е процентът на хората, които са наясно какво вкарват в организмите си, заедно със съвсем невинната порция пържени картофки?
Е, разбира се, много от клиентите на тези вериги знаят колко вредни са техните продукти, но сякаш не им пука и си ги хапват с кеф.
Вие към коя група спадате?
Ако предпочитате сами да произвеждате своя джънк (като нас самите), просто защото понякога човек е човек и има нужда от вредни вкусотии, снабдете се с френски картофи (или други, подходящи за пържене), малко сол и обикновено олио. И бийте шута на голямото M!