Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Висша кухня (Haute Cuisine)

по статията работи: | Прочитания: 4578 1
Кулинарен термин с богато съдържание
Висша кухня (Haute Cuisine)
Източник: Wikimedia Commons

Висша кухня, на френски Haute Cuisine, е терминът, който описва майсторски приготвените и представени ястия, които са на висока цена и се поднасят със селектирани, редки вина.

 

Терминът принадлежи на френската кухня, с цел да категоризира малките и многобройни блюда, които се приготвяли от елитните ресторанти с йерархичен персонал из цяла Европа.

 

Франсоа Пиер Ла Варен, известният френски кулинарен автор от 17 век, е човекът, който отбелязва прехода от средновековното "тежко" готвене към по-леките и изискани ястия.

 

Друго име, което има уважителен принос към съвременната висша кухня, е Антонин Карем (съвременник на Франсоа), който опростил и "кодифицирал" много рецепти.

 

Друго обаче е лицето, което има най-голям принос за формирането и развитието на висшата кухня. Това е добре познатият Ескофие. Основната промяна, която Ескофие прави, е да замени досегашния начин на сервиране à la française (всички блюда наведнъж) с à la russe (сервиране на отделни блюда).

 

Освен това, той доразвива кулинарията като понятие и стандартизира приготвянето на много сосове и ястия. Тази "висша" кухня рязко се отличавала от cuisine bourgeoise (семействата, които имали готвачи), кухнята на работническата класа, както и от провинциалната.

 

През 60-те години на 20 век се ражда още един термин - nouvelle cuisine. Тази новаторска кухня рязко се отдръпва от ортодоксалността и сложността на Ескофие.

 

 

Nouvelle cuisine, общо казано, поставя акцент върху естествените аромати. Използват се възможно най-пресните съставки. Самото приготвяне на ястията е максимално опростено. Избягват се тежките сосове и маринати, като често се намалява и самото време на готвене. Менютата стават по-кратки, а ястията стават все по-креативни и инспирирани от регионални кухни.

 

Няколко десетилетия по-късно, шеф-готвачите постепенно започват да се възвръщат към първоначалната висша кухня, запазвайки някои от похватите на nouvelle cuisiе.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
кати
18.10.2013 | 16:45
С такава храна се умира от глад.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пълнени праскови с рибна салата
    < 10 м.
  • Сладка лазаня с вафли
    30 мин.
  • Пиле върху канапе от грис
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...