Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Филе миньон за специални поводи

по статията работи: | 06 август 2013 Прочитания: 12596 3
А защо не и когато просто искате да се поглезите
Филе миньон за специални поводи
Източник: Thinkstock / Guliver

Филе миньон, или Вкусно/Сладко филе, както го наричат французите, е стек, взет от по-малката част (края) на филето от говеждо месо.

 

Обикновено се предпопочита употреба на месо от млад добитък.

 

Може да се срещне и като "филе от говеждо месо", но това наименование не извиква в съзнанието същата апетитна асоциация.

 

В менюто на някои френски ресторанти, може да фигурира и филе миньон, което да съдържа свинско месо.

 

Така че, ако държите да опитате оригинала, поинтересувайте се предварително от какво месо е стекът, който ще ви поднесат.

 

Филето минава покрай гръбнака на животното, където се образуват две дълги ивици вкусно говеждо филе.

 

Продава се в повечето случаи цяло, но когато се нареже, се получават сравнително кръгли стекове.

 

Парчетата от малкия преден край се считат за филе миньон. В някои части на САЩ наричат всички получени стекове – миньон. Формата на крехкия стек може да представлява трудност при готвене.

 

Той е най-желаната и най-скъпата част от месото. Затова повечето ресторанти използват средната част, която е по-евтина и по-представителна на вид.

 

Средно младите бикове и юници дават между 1.8 - 2.8 килограма филе. Сравнете го с големината на животното и ще разберете каква малка част се пада на филето.

 

Това обяснява и солената му цена. То има по-малко съединителна тъкан, не понася голямо натоварване и затова е по-нежно и крехко. Всички тези факти са причината да се счита за един от най-вкусните специалитети.

 

 14797

 

 Филето се намира там, където е червеният цвят. Снимка: Wikipedia

 

Филе миньон в ресторантите може да съдържа 1-2 части гриловано месо и сервирано така, натурално. В магазините пък може да се намери вече нарязано на порции и увито в тънки слайсове бекон.

 

Обичайните методи на готвене се обединяват от високата температура, която се изисква за направата – на скара, пържено, печено.

 

Традиционно в Европа и Америка, специалитетът се сервира в сос от коняк и сметана или редуциран сос с червено вино. Ниското количество мазнини, което има във филето, позволяват да се добави и бекон.

 

Парчето се увива около стека, внимателно се затваря с клечка за зъби, за да не се разтвори и може да се пристъпи към топлинна обработка.

 

 

Беконът добавя още вкус на говеждото месо и го пази от изсъхване по време на готвене.

 

Традиционният метод, по който се приготвя филе миньон е запечатване на силна температура от двете страни на стека, след което се намалява огъня и се оставя месото да се досготви и отвътре, но по-бавно.

 

Предлагаме ви една чудесна, изпитана рецепта за Филе Миньон, която можете да си приготвите при първия по-специален случай.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Женя
06.08.2013 | 14:54
Колко тънкости има в приготвянето на тов филе...не знаех.
2
Женя
06.08.2013 | 14:52
Отговор на коментар #1 от Маргото:
И на мен,но какво да се прави,хранителна верига.
1
Маргото
06.08.2013 | 14:24
Много ми е жал за животинките.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Ябълково вино
    < 10 м.
  • Фъстъчени бисквитки с шоколадов център
    30 мин.
  • Медени скариди върху салата
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...