Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как правилно се готви зелен фасул

по статията работи: | 26 юни 2018 Прочитания: 2264
Кулинарни тънкости за избиране, подготовка и готвене на фасул
Как правилно се готви зелен фасул
Източник: Люба Грънчарова

Зеленият фасул днес е една от храните, която възприемаме за "народно ястие”. Знаете какво влагаме в това определение.


Но можете ли да си представите, че преди няколко века зеленият фасул е бил деликатесна храна, за която са се плащали големи суми пари. Например за порция от любимия фасул мадам Помпадур (любимка на крал Луи XIV ).


Според някои тя го поднасяла на любимия си, за да поддържа мъжката му сила и чувствения му пламък.


В тази му сила не сме убедени напълно, но това, което знаем със сигурност е, че с негово участие могат да се спретнат големи вкусотии. Но за целта трябва и да знаем някои кулинарни тънкости по приготвянето. Нека ги споделим с вас. 

 

*Цветът на пресния фасул е светлозелен, трябва да има свежо ухание, а когато се пречупи, връхчетата трябва да са гладки и от тях да се отделя светъл сок.

 

*Ако сте пропуснали тази подробност и фасулът, който сте си купили, е леко завехнал, тогава преди да го сготвите трябва да го натопите в студена вода за около 15-тина минути.

 

*Пресният фасул се вари 5-7 минути, а замразеният за 8-10 минути, но това време се отмерва след кипването му.

 

*При готвенето на зелен фасул трябва да се отрежат връхчетата му. Ако е видът, който има конци, трябва предварително да се отстранят.

 

 26436

 снимка:wikipedia


*В зеления фасул има едно вещество – фазин, на всяка цена фасулът трябва да претърпи термична обработка. Не се препоръчва да се консумира суров.

 

*Сварен или леко задушен, фасулът е перфектен за салата, гарнитура за месо и риба – подправете с лимонов сок, кедрови ядки и зехтин.

 

*Съчетава се добре с други зеленчуци – домати, чушки, броколи, лук и подправки – магданоз, майорана, чубрица, мащарка.

 

31275 

свинско бон филе със зеленчуци

Рейтинг: 4 / 5 , 208 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Картофена гарнитура
    30 мин.
  • Панирани сандвичи
    20 мин.
  • Плодова пяна
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...