Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как хапват качамак на Балканите

по статията работи: | 22 юни 2018 Прочитания: 7888
И някои тънкости за перфектното му приготвяне
Как хапват качамак на Балканите
Източник: lubka grancharova

Качамакът е едно от тези ястия, за които много се спори коя страна е родината му. Точно както баницата, мусаката и кюфтета, всички претендират за авторство. 

 

Ние няма да се опитваме да разрешим този спор. В крайна сметка качамакът е едно от най-вкусните ястия на Балканите, което се приготвя на целия полуостров и смело можем да кажем, че сродява народите.

 

Вкусното ястие се приготвя от векове в Босна и Херцеговина, България, Сърбия, Черна гора, Македония, Румъния, Турция.

 

Освен на Балканите, качамак се хапва в Албания, Молдова, Украйна, Грузия, Италия, Афганистан, Пакистан, Индия.

 

Както знаете, приготвя се от царевично брашно при постоянно бъркане, но методът и добавките са различни в отделните страни. 

 

Това, което може би не знаете, е, че качамакът може да се ползва като заместител на хляба, защото може да се хапва и студен. 

 

Снимка - Изстинал качамак, нарязан с конец: wikipedia.com

 

След като се приготви, се изсипва върху плоскост, оставя се да изстине и след това с конец се реже на хапки. 

 

Качамакът е чудесно ястие, тъй като е засищащо, а натуралният му вкус дава го прави подходящ за комбинация с всякакви добавки.

 

В Смолян например приготвят друсан кебап от хапки месо, които заливат с качамак.

 

Снимка: Светла Иванова


Ето това е един подобен вариант - Винен кебап върху качамак. Вижте интересната рецепта.

 

В Черна гора и в някои части на Родопите за по-добра текстура го смесват с варени, намачкани картофи.

 

По традиция в Северна Гърция правят нещо доста любопитно. Качамакът слагат в тава, отгоре редят пастърма, заливат с препържено масло и червен пипер и пекат във фурната. 

 

В Турция също имат специфичен метод на приготвяне. Варят царевичното брашно в подсолена вода, но в него с точилка правят дупки. През тези дупки след известно време започва да клокочи водата.

 

Разбърква се, оставя се да ври още малко и след това с намокрена лъжица се слага на топки в тава, покрива се с кърпа и се оставя да се задуши.

 

След това може да се поднесе по различни начини - със захар, с доматен сос, с меласа, с печено месо, масло и сирене и т.н. Хапват го за закуска или обяд.

 

В Румъния наричат качамака "мамалига" и заради това ястие често са наричани "мамалигари". В старите готварски книги препоръчват да се поднесе с кисело мляко. 

 

Друг вариант - масло, сирене и лют червен пипер или изпържен в сланина лук. 

 

За да проверят дали е готов качамакът, го дупчат с точилка - по нея не  трябва да полепне нищо. Нещо като уголемен вариант на проверката на кекса с клечка за зъби :)

 

Тук имаме една лесна рецепта за румънска мамалига. Пробвайте я!

 

В Силистра приготвят качамака в гювечета - наръсват го обилно със сирене, чукват по едно яйце и заливат с препържено масло. След това запичат на фурна.

 

 

 Снимка - Десислава Николова


Една интересна рецепта за качамак в гювече, много наподобяваща силистренската. Ако искате можете да добавите по едно яйце във всяко гювече и ще получите традиционното ястие. 

 

В някои части на България приготвят интересен сладкиш от царевично брашно, наричан "шупла". В Разложко шупла казват, на нещо като пърленка от царевично брашно със сирене. 

 

Една небалканска страна също претендира, че е родина на качамака. Става дума за Италия и тяхната полента. 

 

В градовете Ломбардия и Венеция хапват същото нещо, приготвено от кестеново брашно. В Северна Италия предлагат пица с основа полента.

 

Един съвсем лесен вариант на италиански качамак от Генуа - полента по генуезки.

 

И, както обещахме, някои тънкости за приготвянето му:


- важно е съотношението между царевичното брашно и водата - трябва да е 1:2,5

- важно е да се използва дървена лъжица с дълга дръжка

- важно е тенджерата, в която го приготвяте, да е дълбока, защото пръска доста

- когато сипвате брашното във водата, котлона трябва да е на най-ниска степен

- сипвайте царевичния грис на съвсем тънка струйка, като не спирате да бъркате

- ако ще добавяте яйца, дръпнете качамака от котлона, разбъркайте и върнете за 1-2 минути

- трябва да се готви на тих огън и да се бърка непрекъснато.

 

Без значение рецепта от кой край ще изберете да приготвите, качамакът е вкусно и засищащо ястие, което отдавна е сменило репутацията си от ястие за сиромаси на ястие за ценители!

 

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Зелена салата с пилешко бон филе
    15 мин.
  • Бърз крем с рикота
    15 мин.
  • Ориз с домати
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D