Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ерб дьо Прованс - ароматен микс от Франция

по статията работи: | Прочитания: 3867 1
Подправката е подходяща за гриловано месо и зеленчуци
Ерб дьо Прованс - ароматен микс от Франция
Източник: Wikimedia Commons

Казват, че радиото е "душата на една кола”, е ние в Kulinar.bg перифразираме тази максима така "подправката е душата на една гозба”.

 

Наскоро научихме за една интересна смесица от различни билки и растения, които заедно представляват т.нар. ерб дьо прованс.

 

От самото име става ясно, че подправката е микс от билки, характерен за региона на Прованс.

 

Ароматната смесица обикновено съдържа в състава си – чубрица, риган, розмарин, мащерка, майорана, листа от лавандула.

 

Разбира се, срещат и други растения, добавени по вкуса на този, който приготвя ерб дьо прованс. Не е обезателно всички билки, които влизат в състава на ерб дьо прованс да се отглеждат в областта. Голяма част от растенията са от Централна и Източна Европа, Северна Африка, дори Китай.

 

Тази ароматна смесица от билки се използва за подправяне на месо и риба, приготвени на скара, както и зеленчукови яхнии. Понякога може да се добави по време на готвене, други кулинари пък предпочитат да я смесят с олио предварително и така да я добавят в ястието. Най-рядко ерб дьо прованс се добавя след като ястието е готово.

 

Можете да си приготвите ерб дьо прованс и вкъщи по следната рецепта.

 

3 супени лъжици майорана

 

3 супени лъжици сушена мащерка

 

3 супени лъжици чубрица

 

1 чаена лъжица босилек

 

1 чаена лъжица розмарин

 

½ чаена лъжица градински чай

 

½ чаена лъжичка семена от копър 

 

Смесете всички съставки, разбъркайте добре и сложете в бърканче. Уверете се, че се затваря добре. Съхранявайте ерб дьо прованс на студено и тъмно място. Може да издържи до 4  месеца.

 

Количеството, което се получава от посочените билки е около ¾ чаена чаша.

 

Използвайте подправката за пилешко, зеленчуци или гриловано месо от риба. 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Маргото
19.12.2013 | 16:39
Еха,това са страхотни аромати на едни място:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...