Грисът се смесва с киселото мляко, разбърква се добре и се оставя за 40 мин, за да може да набъбне. Когато това стане, се добавя и содата.
Яйцата и захарта се разбиват, брашното и солта се пресяват.
Разбитите яйца се смесват със сместа от мляко и грис, разбърква се с шпатула или бъркалка и се добавя брашното. Бърка се до хомогенна смес.
Дъното на кръгла тавичка или форма за торта с диаметър 22-24 см се постила с хартия за печене, намаслява се с разтопеното масло и в нея се излива готовата смес.
Пече се 40 мин на 180 С до суха клечка, изважда се от фурната и се оставя леко да се охлади.
Това е класическата рецепта за Манник, отгоре по желание може да се гарнира със сладко, разтопен шоколад или в суровата смес, преди изпичане, по повърхността да се добавят плодове. В моя случай отгоре го покрих със сладко.
За постен вариант, яйцата не се слагат, млякото се замества с вода или сок, содата в този случай се гаси в малко оцет и се добавя половин чаша олио.
Много лесен, вкусен, лек и пухкав сладкиш... Опитайте :)