Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

"Бедни" токсини, "богати" токсини

по статията работи: | 07 август 2013 Прочитания: 1101
Оказва се, че отровите в тялото зависят от социалното положение и джоба
"Бедни" токсини, "богати" токсини
Източник: Pink Floyd/ The Wall

Още от Кирил Русев & Co

 

Кажи ми какви токсини складираш в тялото си, а аз ще ти кажа какви са ти доходите... Или поне така бихме могли да обобщим изводите от изследването, което бе публикувано буквално преди няколко дни в списанието Environment International.

 

На първо време трябва да направим уточнение, че става дума за американци, чиито начин на живот предразполага към много по-голямо акумулиране на токсини, отколкото при средностатистическия българин.

 

Според данните от изследването, в телата на хората отвъд океана има отлагания на химикали като живак, арсеник, олово, кадмий и бисфенол-А. Интересното в случая е, че се наблюдава значима разлика между видовете отрови, които се натрупват в зависимост от социалния статус на човек.

 

Токсините, които могат да бъдат открити в организма на богатите, по принцип се асоциират с предполагаемо по-здравословния начин на хранене и живот, изповядван от тях. Това са тежки метали като живак, арсеник, цезий и талий.

 

Въпросните химикали се акумулират най-вече в рибата и ракообразните морски обитатели – храна, която не всеки представител на западното общество може да си позволи.

 

По-заможните хора се отличават и с по-високи нива на бензофенон-3 (познат още като оксибензон), който е активната съставка в повечето слънцезащитни кремове и е потенциален причинител на рак на кожата.

 

"Социално слабите" токсини, от своя страна, се асоциират по-скоро с наличието на повече пластмаса и цигарен дим в ежедневието.

 

Тютюнопушенето отдавна е по-присъщо за по-бедните социални прослойки и по принцип води до завишаване на нивата на олово и кадмий в организма.

 

Този обществен слой се характеризира и с по-високи натрупвания на бисфенол-А, присъстващ в много от опаковките в хранителната индустрия.

 

Изводът е, че недостигът или изобилието на средства сами по себе си не са достатъчни да гарантират на човек, че ще живее полезно или вредно. В крайна сметка всичко опира до изборите, които правим и средата, в която ги правим.

 

Ако се държим като "западни" хора в един западен свят, ще носим в себе си една немалка част от неговите отрови.

 

Много хора си мислят, че изкачването нагоре по финансовата стълбица автоматично ще им донесе по-добро здраве, но се оказва, че по този начин често заменяме един комплект боклуци за друг.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...