Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

"Ossobuco". Кулинарни тайни от Милано

по статията работи: | 17 септември 2013 Прочитания: 1395 3
Освен с модата, Милано се слави и с вкусни рецепти
"Ossobuco". Кулинарни тайни от Милано
Източник: Thinkstock/ Guliver

Особуко ("Ossobuco") е милански специалитет от телешки джолан с кост, задушен със зеленчуци, бяло вино и бульон.

 

Обикновено се гарнира с грамолата, което представлява паста от лимонови кори, магданоз и чесън, фино смлени.

 

А традиционният начин за сервиране е с ризото, отново в милански стил.

 

Има два варианта на ястието: модерният начин на приготвяне включва домати, а класическата рецепта – не.

 

Това е като основна разлика между двата варианта на рецептата. Старата, оригинална рецепта "ossobuco in bianco", се е овкусявала с канела, дафинов лист и подправките от пестото грамолата, за което вече стана дума.


Ето как минало и настояще си кореспондират, правейки рецептата много апетитна.


Освен домати, в модерната и по-известна рецепта за особуко, се прибавят моркови, селъри (целина) и лук. Гарнирането с грамолата днес не е задължително.


Буквално преведено, името на ястието би звучало така: кост (кокал) с дупка (osso – bone; buco – hole). Като дупката се отнася до кухината на костния мозък, която се явява в средата на парчето телешко месо.


Историята на ястието датира от 19 век и се предполага, че идва от квартален ресторант в Милано. Но днес е високо ценена на Ботуша.



Имайки предвид съставките на особуко, и ние гласуваме с две ръце, че рецептата си заслужава.


Ето я и рецептата за Особуко по Милански.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Маргото
17.09.2013 | 16:33
Отговор на коментар #1 от Violeta:
Много ми хареса и на мен.
2
Маргото
17.09.2013 | 16:33
Страхотна статия,много любопитна.
1
Violeta
17.09.2013 | 13:37
Много интересна статия.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...