Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

1:1:1:1 - Паунд торта

по статията работи: | 25 юли 2013 Прочитания: 1896 2
С най-лесните пропорции
1:1:1:1 - Паунд торта
Източник: Photl

Понякога запомнянето на точните пропорции на дадена рецепта, особено на някой сложен сладкиш, се оказва трудна задача.

 

Ние имаме решение на този проблем – Паунд торта. Традиционно тази торта се приготвя като всички ингредиенти в нея са точно един паунд (453 грама).

 

Това, което улеснява още повече рецептата е, че основните съставки са четири – брашно, захар, яйца и масло, а декорацията и кремът могат да се оставят на въображението.

 

От оригиналната рецепта на сладкиша всъщност се получава толкова голяма торта, която да стигне за едно много голямо семейство. Всяка торта, в чиято рецепта има 1:1:1:1 брашно, захар, масло и яйца, се нарича паунд торта.

 

Обикновено, след като бъде изпечена, тортата се сервира с глазура и поръсена с пудра захар. Разбира се, рецептата е претърпяла много промени, могат да се срещнат разнообразни варианти на сладкиша.

 

Всяка страна, и дори област, е оставила своя следа в направата на паунд тортата. За нейна родина се смята Великобритания.

 

 

Разликата идва от прибавянето на различни вкусове – екстракти от ванилия, бадеми, сушени плодове, които да променят характера на тортата в различните региони, но без да нарушават пропорцията на основните съставки. Ето и няколко от различните варианти на сладкиша.

 

В южните части на Америка предпочитат чистия вид на тортата и я пекат без допълнителни вкусове. 4 март е Национален ден на Паунд тортата.

 

Британският вариант, по-известен като Пандишпанова торта, се приготвя отново в равни части, но към брашното е добавена сода, захарта е пудра и се добавя есенция ванилия, за да се постигне по-богат вкус.

 

Във Франция наричат тортата "четири четвърти". Изключително популярна е в областта Бретан, където предпочитат да добавят и сушени плодове, а някои рецепти включват и шоколад или лимонов сок. Е, това вече звучи доста вкусно.

 

Рецептата достига и до Мексико, където към основните съставки се добавят и орехи.

 

Тортата е много лесна, както вече казахме, стига да запомните четирите основни съставки, допълнителните са въпрос на вкус и въображение.

 

Опитайте да си я приготвите и се насладете на Паунд тортата.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Qna Kirkova
25.07.2013 | 19:47
Не знаех това,беше ми много интересно.
1
ива
25.07.2013 | 14:18
Ще е доста голяма.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Хайвер от авокадо
    < 10 м.
  • Бананово-шоколадов шейк
    < 10 м.
  • Пилешки дробчета с праз лук
    40 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Еха, чудна идея за закуска
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...