В България сме отраснали с вкуса на няколко определени гозби. И макар като деца често да сме им се мръщели, като възрастни сме способни да оценим вкусовите им качества.
Българската национална кухня, както видяхме и от първия ни кулинарен конкурс със същото име (а и по принцип си знаем) е много богата и разнолика. Всеки регион си има своите собствени гозби или поне интерпретации на рецептите, които всички знаем.
Решихме да съберем на едно място 10-те най-известни български рецепти, с чиито аромати буквално сме израстнали. Трудно ще се открие българска жена (защо не и мъж), която да не знае как да ги приготвя!
Всъщност за авторството на тази рецепта се борят повечето балкански страни, но това няма кой знае какво значение. Със сигурност най-вкусната мусака, която някога сте опитвали, е излязла именно от фурната на мама, може и на баба. Вкусната комбинация между кайма и картофи няма нужда да бъде описвана, така че директно ви насочваме към рецептата.
Най-добрият сценариий за тази рецепта е с чушки, откъснати от градината, и с домашна кайма (или поне такава с гарантиран произход). Подобно на мусаката, пълнените чушки могат да бъдат разнообразявани с най-различни продукти като булгур, сирене, различни зеленчуци. Могат да бъдат и постни.
Признаваме си, че като деца никак не бяхме почитатели на тази супа, но все пак тя е канонична за нашенската кухня.
Бобена чорба или яхния
Източник: Петя Цанкова
Задължителна за трапезата на Бъдни вечер, тази рецепта е изхранила много поколения българи. И продължава да го прави! Вкусът най-вече зависи от сорта на фасула, така че избирайте внимателно. Необходим ви е такъв, който се сварява бързо. Освен задължителното накисване и изхвърляне на първата вода, добре е да прибавяте солта чак към края на готвенето, за да не останат зърната твърди.
Вече обърнахме специално внимание на всички разновидности на вкусните кюфтенца, така че няма да се впускаме в подробности.
Същото се отнася и за баницата!
Източник: Сия Рибагина
Нашата приятелка Сия Рибагина многократно се е доказала като истинска майсторка на тестените изделия, в частност на питките. Припомнете си нейните най-успешни рецепти, за да се убедите в това колко талантлива ръце има българската жена.
Признаваме си, че, след супа топчета, това е другата рецепта, която никога не сме обичали. За сметка на нас, ще се открият десетки българи и българки, които с радост си посръбват от тази лековита чорбица!
Дойде време за някоя рецепта без участието на месо. Миш-машът става готов за минути и предразполага към използване на домашни продукти. Страхотно пролетно ястие, което се хапва поръсено с много магданоз и с купа таратор.
Или всички рецепти, които се приготвят в малък или голям глинен гювеч.
В свързаните рецепти малко по-надолу ще откриете още няколко рецепти, които не включихме в тази класация, но пък са ни много любими.