Калцият, номер 1 в света на минералите, се асоциира най-вече с млякото и млечните продукти. Те пък са символ на здравите зъби и костна система.
Което пък означава, че калций = здрави зъби и кости.
Разбира се, природата е намерила начин да снабдява човека с калций не само чрез животинските продукти, а с помощта на разнообразните представители на растителното царство.
Логично следва, че списъкът с най-богатите на калций хранителни източници ще бъде много по-шарен от очакваното. Защото, противно на всеобщите схващания, калцият не е само в млякото.
Всъщност – в млякото е, ако то идва от "щастливи" крави. Една чаша хубаво прясно мляко съдържа 300 мг калций. А необходимата дневна доза за възрастен човешки индивид пък е 1000 мг.
Четете, комбинирайте и изчислявайте!
За полезните качества на любимата храна на американския президент знаем много. В една чаена чаша сварено или запечено броколи се съдържат 180 мг калций.
Източник: Wikipedia
Една малка порция кресон от около 85 г се съдържат 35 мг от минерала.
Източник: Thinkstock/ Guliver
Родственичката на карфиола, зелето и броколите е добър източник на калций. В една чаена чаша се съдържат 125 мг.
Листа от ряпа
Източник: Wikipedia
Странно, но факт. Листата от ряпа са изключително полезни и напоследък присъстват в менютата на много вегетарианци и вегани. В една чаша сварени листа има 200 мг калций.
Къдраво зеле
Чрез порция от 95 г ще снабдите тялото си със 143 мг калций.
Соеви зърна
Източник: Wikipedia
В една чаша сварени соеви зърна ще откриете 261 мг калций!
Още една чудна причина да включвате белите бобови зрънца в менюто си. В една чаена чаша се крият 100 мг калций.
Сушени смокини
Източник: Wikipedia
Поредното доказателство, че природата е най-добрата сладкарница. В 2 сушени смокини има 55 мг калций!
Вълшебникът на семейство Бобови напълни е заслужил прозвището си. В 3 с.л. сварен нахут, което се равнява на около 90 г, има 143 мг калций.
Сардини
Малките рибки крият огромен потенциал. В порция от 100 г консервирани сардини има 500 мг калций!
Имайте предвид, че горният списък може да бъде обогатяван всеки ден. А колкото повече научаваме за храната си, толкова по-здрави и силни ще бъдем.