Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

10 сладоледа, които не смеете да опитате

по статията работи: | 14 юли 2017 Прочитания: 9413 5
Ако си мислите, че сте опитвали всичко от света на сладоледа, не сте
10 сладоледа, които не смеете да опитате
Източник: Thinkstock / Guliver

Ако си мислите, че сте опитвали всичко от света на сладоледа, то може би ще ви изненадаме (не)приятно. От гъши дроб до бира, следните вкусове сладолед биха учудили дори Уили Уонка.

 

Иначе историята на сладоледа започва още при династията Танг (618 – 907) в далечен Китай. Смята се, че тогавашните императори са първите, опитали сладолед или поне негова версия от замразено краве, козе или биволско мляко с брашно и камфор.


Много по-късно, през 17 век, и западният свят се докосва до сладоледената тайна, благодарение на испанеца Антонио Латини, който създава шербет на основата на прясно мляко, считан от кулинарната история за първия официален сладолед.

 

А сега е ред да се потопим в света на най-шантавите вкусове сладолед, където ванилията и шоколада се смятат за твърде обикновени и скучни, за да им се обърне внимание...

 

Гъши дроб 


Ако някога сте били в Сан Франциско и сте маниак на тема сладолед, може би сте влизали в джелатерията "Humphry Slocombe”. Мястото е известно със специалитета си "Тайна закуска" - микс от бърбън и корнфлейкс, с толкова много бърбън, че сладоледът фактически никога не замръзва напълно. Асортиментът става все по-шантав с вкусовете на бекон и гъши дроб.


Шоколадова цикада

 

Такава е идеята на "Sparky's Homemade Ice Cream” в Колумбия. Майсторите на сладоледа събират ципокрилите насекоми от двора си, премахват крилата им и ги потапят в кафява захар и млечен шоколад. Клиентите го обожават, здравните специалисти – не съвсем. Е, ако една от прогнозите за бъдещето на храната - тази за насекомите - се сбъдне, нищо чудно този сладолед да се превърне в нещо съвсем нормално!

 

Мляко с корнфлейкс


Източник: MorgueFile.com


Американците не могат да живеят без традиционната си закуска от корнфлейкс с мляко. Защо да не направят и сладолед от нея? Дейвид Чанг, собственик на "Momofuku milk bar”, вече го е направил.


Сирене Чедър


Или последното "бебче" на Джон Снайдер, чиято джелатерия е известна като "Лабораторията". Тя предлага асортимент от 48 вкуса всеки ден, сред които и уникална селекция на пелинова билка с розов пипер, авокадо, босилек и паста от американски орех. Сладоледът с вкус на сирене чедър е невероятно откритие, което си струва да се опита.


Уасаби


"Лютивият сладолед" е изобретение на "Sundaes and Cones" от Ню Йорк. За щастие, в него не се включва вкуса на сурова риба, но може да се опитат други необикновени комбинации, като тази на корен таро, черен сусам или царевица.

 

Пица


 

Един от производителите на най-странните сладоледи без съмнение е Max & Mina's Home Made Ice Cream. Отново От Ню Йорк.


След като пуснаха в асортимента си сладолед с вкус на пушена сьомга, те ни изненадват и с други доста подозрителни вкусове, като този на пица – съчетание на чесън, риган, сирене и домати. Всъщност какво по-добро от десерт, който е същевременно и вечеря?

 

Лютива чушка Naga Bhut Jolokia


Въображението на някои хора наистина няма граници, но да направиш сладолед със скорпион и лютива чушка, вече е прекалено.


"The Ice Cream Store" правят големия си пробив със сладоледа "Жилещ скорпион" - приготвен от истински скорпион, овкусен с невъобразимо лютиви сосове и поръсен със свежа Naga Bhut Jolokia, или т.нар. ghost pepper (призрачна чушка, букв. превод) . Чушката, обявена от Рекордите на Гинес за 2007 година за най-лютивата в света, е използвана в Индия за направата на ръчни гранати.


Мастило от сепия и хайвер


В Лос Анджелис се намира сладкарницата "Рамекин" - местенце, където можеш да си вземеш най-традиционни сладкиши. От време на време обаче, сладкарите в "Рамекин" обичат да си правят експерименти... много странни експерименти.


Такъв е сладоледът им с вкус на пармезан, лимонови корички, сушени маслини, зехтин, сладко вино, розов лук и различни листенца на цветя. Ако това ви се струва необичайно, трябва да опитате и другата авангардна комбинация от вкусове на текила, мастило на сепия, потопени в червен хайвер, и маракуя, и сервиран с коктейл от кафе и горчив аперитив от артишок. Вкусно, нали?

 

Бекон и маслини


Снимка: MorgueFile.com


След изброените по-горе сладоледи, този може би изглежда съвсем обикновен. Необичайното обаче е, че компанията производител " Cream Cycle” продава сладоледите си само на колело.


Това е интересен заместник на традиционния камион за сладолед.


От човека на колело може да си вземете всякакви комбинации от екусове, включително сладоледен сандвич с маслини и парченца бекон.


Бира и ядки


Компанията "Jeni’s Splendid Ice Crea" се е погрижила за любителите на нощни заведения, като им е подготвила странната комбинация от биратата "Yazoo Sue” и различни ядки, които се предлагат в баровете – фъстъци, бадеми пушени с розмарин, кафява захар или лют червен пипер.


Кой друг сладолед може да създаде подобна атмосфера?

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
ана
05.07.2013 | 13:13
Всичките бих ги опитала.
4
Vanessa Apostolova
04.07.2013 | 16:49
Бих опитала чедъра :)
3
Kremena Peteva
04.07.2013 | 16:25
ауу бекончето колко добре ли изглежда - ама на сладолед ???
2
Определено не бих ги опитала,колкото и добре да звучат.
1
Тези сладоледи ме узадачиха.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...