Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

10-те най-богати храни на витамин В1

по статията работи: | 27 март 2015 Прочитания: 9967
Който трябва да си набавяме всеки ден
10-те най-богати храни на витамин В1
Източник: Уикипедия

Както вече казахме, витамин В1 е изключително важен за организма. За съжаление, той е водоразтворим и не се складира в организма, затова трябва ежедневно да си го набавяме чрез храната.

 

Липсата на витамин В1 оказва пагубно влияние на организма – води до разконцентриране, тежест, умора, храносмилателни проблеми. В по-тежки случаи причинява различни болести, които могат да доведат и до смърт.

 

Точно затова не бива да лишаваме организма си от необходимата доза витамин В1. Минималният прием за ден трябва да е 1,4 мг, а препоръчителният дневен прием варира според пола и възрастта (за мъже – 2 - 3 мг, за жени 1,5 - 2,5 мг, за деца – 0,5 – 2 мг дневно).

 

Ето и списък с 10-те храни, съдържащи витамин В1 в най-висока степен.

 

  1. Екстракт от бирена мая

     

    Бирената мая, и по-специално екстракт от бирена мая за мазане, се нарежда на челна позиция в списъка. Въпросният екстракт е традиционен британски продукт. Изцяло вегански е и освен този витамин съдържа още много други полезни вещества. Много богат е и на протеин.

  2.  

  3. В 1 ч.л. от него се съдържат 0,5 мг витамин В1, което е 39 % от препоръчителния минимален прием. Ако не можете да си намерите екстракт за мазане, използвайте сух екстракт от бирена мая, който може да се намери и на българския пазар.

 

 

  1. Сусамов тахан


Сусамът, и най-вече сусамовият тахан, също е добър източник на тиамин (витамин В1). В 1 с.л. сусамов тахан съдържа 0,2 мг (15% препоръчителен дневен прием - ПДП), тоест в 100 г се съдържат 1,6 мг витамин В1.


Освен това сусамовият тахан (сусамово масло) е богат на желязо и цинк. Ако нямате сусамово масло и замените с печен сусам, имайте предвид, че количеството витамин В1 е на половина, тоест в 1 с.л. - 0,1 мг. Пригответе си сусамов тахан и си набавете дневната доза тиамин.

 

  1. Слънчогледови семки

 

Слънчогледовите семки са продукт, който доста често си похапваме, но дори и не сме подозирали колко богати са те на витамин В1. 100 г семки напълно удовлетворяват нуждата на организма от витамин В1. Можете да ги добавяте към салати, предястия или просто за похапване на крак. Белените семки съдържат по-малко тиамин - 1 ч.л. ни дава 3 % от необходимата дневна доза.

 

  1. Сушени билки и подправки

 

 

Те са с изключително богата концентрация на витамини и минерали. Най-много витамин В1 се съдържа в сухия кориандър – в 100 г 82% - ПДП. След него е маковото семе – в 100 г – 57%, сушен градински чай – 50 % ПДП в 100 г, червен пипер – 43 %, синапени семена – 36%, размарин и мащерка 34%. Всичките споменати проценти се отнасят за 100 г от съответната билка или подправка.

 

  1. Свинско месо

 

Също богато на тиамин – в 100г – 1,2 мг от витамина, което са 83% от препоръчителния дневен прием.

 

  1. Кедрови ядки

 

Същото съдържание както при свинското – 83% в 100 г. Добавяйте ядките към салати и гарнитура, за да получите хем вкусно допълнение, хем доза витамин В1. В 10 ядки има около 1% ПДП.

 

  1. Шамфъстък

 

 

Витамин В1 се съдържа в почти всякакви видове ядки, но шамфъстъкът е третата най-концентрирана на тиамин ядка. В 100 г имаме 0,87 мг, което е около 58% от дневния прием. Освен това тези фъстъци са богати на калий и мед.

 

  1. Макадамия

 

Снимки: wikipedia.com


Още един представител на ядките. Екзотичните макадамови ядки идват от Австралия и Океания и са доста полезни. 0,7 мг за 100 г (47% ПДП).

 

  1. Риба

 

Рибата е богата на всякакви полезни вещества, особено на омега-3 мастни киселини. Както казват старите хора, поне веднъж в седмицата трябва да се яде риба. Ние смятаме, че трябва доста по-често, но вие сами решавате. Само имайте предвид, че рибката е доста богата и на витамин В1. Като най-голяма концентрация има рибата помпано – 0,68 мг в 100 г, а след нея – рибата тон – 0,5 мг в 100 г.

 

  1. Северноамериканските орехи – пекани

 

На 100 г съдържат 0,66 мг витамин В1, а на една порция от 28 г – 0,19 мг, което е 12% от ПДП.

 

Други храни, богати на този жизненоважен витамин, са ленено семе, кафяв ориз, пълнозърнеста ръж, апсержи, овес, къдраво зеле, картофи, карфиол, портокали, яйца, телешки и свиски черен дроб.

 

Когато си набавяте тези храни със здравословна цел, имайте превид водоразтворимостта на витамина и непоносимост към термичната обработка.

 

 

Ако ще варите нещо, полезните вещества се отделят във водата, затова използвайте и нея, може да направите сос или заливка.  

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!