В някои чуждестранни източници къдравото зеле може да се срещне и като "кралицата на Зелените" и "хранителна централа", "новото телешко" и др.
И това няма да е преувеличено. Сега ще ви запознаем с няколко от най-полезните характеристики, които има къдравото зеле.
Нискокалорично е!
1 чаша нарязано зеле съдържа 36 калории, 5 г фибри и 0 г мазнини. Освен това е пълно с още много други хранителни съставки, витамини, магнезий, в което ще се убедите, четейки останалите точки.
Богато е на желязо
В една калория къдраво зеле има повече желязо, отколкото в телешкото месо. Този елемент е важен за обрзуването на хемоглобина и ензими, важни за транспортитрането на кислород до всички части на тялото.
Има голямо съдържание на витамин К
Хапвайки храни, богати на витамин К, помагаме на тялото да се предпази от някои видове рак.
Зелето е изпълнено с полезни антиоксиданти
Каротеноидите и флавоноидите предпазват също то някои видове рак.
Къдравото зеле е противовъзпалително средство
1 чаша зеле съдържа 10 % омега-3 мастни киселини, които помагат за превенция на артрит, астма и автоимунни заболявания.
Полезно е за сърдечносъдовата система
Намалява нивата на холестерол в кръвта.
Източник на витамин А
Който е най-важният витамин за зрението.
Източник на витамин С
Което заздравява имунната система, помага на метаболизма и хидратира тялото.
Богато е на калций
За една калория, къдравото зеле съдържа повече калций от млякото.
Къдравото зеле е чуседна детоксикираща храна
Пълно с фибри, които са чидесни за прочистването на организма и заздравяването на черния дроб.