Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

10 страхотни рецепти само с 1 картоф - I част

по статията работи: | 17 февруари 2016 Прочитания: 2371
Някои ще ви изумят
10 страхотни рецепти само с 1 картоф - I част
Източник: Youtube

Картофите са едни от най-обичаните продукти на всички нас.

 

Защо? Защото са много вкусни, могат да се приготвят по безброй начини, а и са евтини. 

 

Когато нямате вечеря, най-лесно е да метнете едни картофи във фурната и пак всички ще са доволни. 

 

Картофите са такъв продукт, който подхожда на всичко - могат да са гарнитура към месо, риба, могат да са основно ястие, могат да се слагат в салати, предястия, стават за закуска, обяд и вечеря. Изобщо със сигурност можем да ги наречем универсален продукт. 

 

Преди време ви показахме 10 креативни рецепти, в които има само яйца и нищо друго. 

 

Днес ще ви покажем 10 рецепти, в които има само картофи и нищо друго!

 

Ако си мислите, че няма как да има толкова много рецепти, в които има само картофи, сега ще ви разубедим.

 

Това по-скоро са не точно рецепти, а начини за приготвяне, защото продуктите за всичките са едни и същи - картофи! 

 

Е, разбира се, за тях са ни нужни сол, пипер и мазнина - в противен случай ястията ще са безвкусни. Но нека не губим повече време, да започваме с рецептите. 

 

1. Дяволски картофени хапки - това са картофките от горната снимка. Апетитно изглеждат, нали?

 

Сега ще ви разкрием как се правят. Изберете малки картофи, сварете ги и охладете. После срежете на половинки и издълбайте вътрешността. 

 

Издълбаните половинки намажете с мазнина, овкусете със сол и пипер и пъхнете във фурната, докато станат златисти и хрупкави. 

 

През това време към издълбаното от картофите, прибавете зехтин, сол и пипер и превърнете в пюре. За още по-кремообразна смес добавете и малко вода (мляко). Прехвърлете тази смес в пош или найлонова торбичка, на която срежете връхчето. Със сместа напълнете хапките и готово. 

 

Ако искате, може отново да пъхнете напълнените вече картофи във фурната, докато станат още по-апетитни. 

 

2. Двойно печен картоф (с пълнеж)

 

Увийте картофите във фолио и пъхнете във фурната да се пекат, докато станат меки. После срежете отгоре и разтворете картофа. С вилица леко раздробете картофа отвътре. Полейте с малко зехтин, сол, пипер и върнете във фурната да се пече до златисто. Когато го извадите, ще изглежда ето така:

 

38286

 

Можете да хапнете направо или да го превърнете в нещо по-фантастично. Напълнете го с каквото имате в хладилника - сметана, майонеза, кисело мляко, готова салата, добавете малко бекон, пресен лук, домат, чушка и воаля:

 

38283

 

3. Картофени палачинки

 

Настържете картофите, посолете и изцедете добре, така че да са напълно сухи. За да направите палачинките, ви трябва нещо като формичка. Може да си направите такава от алуминиево фолио:

 

 

Намазнете тиган с масло или олио, сложете формичката и я напълнете с настъргания картоф, като притискате добре. Пържете до златисто. После махнете формичката и обърнете да се изпече от другата страна. И ето го резултата:

 

38284

 

4. Двойно пържени картофи

 

Най-вероятно сте чували за този метод за приготвяне на картофи, в който те първо се варят, а после се пържат в сгорещено олио, за да се получи по-вкусен и по-хрупкав резултат.

 

За да получите този резултат има и още един начин, в който не се налага да цапате два съда - нарежете картофите като за пържене, сложете ги в тиган и залейте със студено олио. Звучи странно, но ще се получи страхотно. 

 

После сложете тигана на котлона, пуснете на силен огън и оставете така. Докато олиото загрява бавно и постепенно, то ще започне да вари картофите отвътре. А когато е достатъчно силно, направо ще започне да ги пържи. Страхотно, нали? 

 

Когато са готови, може да сервирате само с малко сол. Но можете и да ги пратите на едно съвсем различно ниво, като ги сложите в купа, добавите малко сол, пармезан и наситнен пресен лук и разбъркате много добре. Резултатът толкова ще ви хареса, че ще се чудите как преди сте яли обикновени пържени картофи...

 

38282

 

5. Мачкани пържени картофи - какво ли пък е това?

 

Ето сега ще обясним - за тази рецепта картофите първо се сваряват (използвайте дребни, мити картофи, които могат да се хапват с кората). После се притискат с вилица, така че да станат плоски и смачкани, но не и да се превърнат в пюре.

 

После сложете тези смачкани картофи в тиган със загрята мазнина и запържете от двете страни. Сервирайте с горчица и леко полейте с мед - така ще получите ефекта "медена горчица". И много ще ви хареса!

 

38281

кадри - youtube.com

 

Рейтинг: 4 / 5 , 316 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...