Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

10 ястия от иберийската кухня

по статията работи: | 01 август 2014 Прочитания: 1810
Които трябва да опитате задължително
10 ястия от иберийската кухня
Източник: Thinkstock/Guliver

Безспорно една от най-апетитните кухни в света е тази на Иберийския полуостров.

 

Имайки предвид държавите, които се намират там – Испания, Португалия, Андора и Гибралтар (великобританско владение), вече може би се сетихте за някои от най-популярните ястия, добили световна известност, а именно паейата, вкусният ордьовър тапас, студената лятна супа гаспачо...

 

Можем да изброяваме още доста дълго. А, ако у вас все още има и съвсем минимално съмнение, относно вкусната иберийска кухня, само след малко ще ви покажем 10 от любимите ни рецепти с продукти именно от този регион.

 

Бързаме да ви подсетим, че сме в седмицата на иберийската кухня в Лидл, която ще продължи до 03.08. и където можете да намерите всички необходими изкушения и да ги превърнете във вкусно преживяване за цялото семейство.

 

Имаме и една изненада, всички клиенти на Лидл ще участват в томбола, а наградата е билет за концерта на Васко Василев. Големият български цигулар сготви паеля в новия епизод на "Без рецепта".

 

Без повече приказки, минаваме към конкретиката. Готови ли сте за иберийски вкусотии? Ние определено да!


Паейа

 

Или паеля, както още е известна у нас, е ястието, с което няма как да не започнем кулинарната си разходка из Иберийския полуостров. Най-вкусният вариант определено е този, приготвен с морски дарове. Използвайте готов микс от морски дарове за вашата паейа. А ние пък ви предлагаме за разнообразие и още един вариант на тази испанска вкусотия - паеля с миди. С тях можете да си спретнете и едни супер апетитни спагети.


Бавно печено заешко с чоризо и гъби

 

Страхотно вкусна рецепта, в която можете да използвате емблематичния за Испания колбас чоризо.


Предястие с чоризо и няколко вида сирена

 

В седмицата на иберийската кухня можете да намерите и чоризо пръчици. Те са подходящо предястие, което можете да поднесете с някое от 3-те сирена – козе сирене, сирене Манчего от овче мляко и сирене Иберико от краве, козе и овче мляко. Увийте тънки слайсове сирене около пръчиците чоризо и ги наредете в плато.


Студена супа Гаспачо

 

Предлагаме ви ето тази рецепта за лятна, доматена супа Гаспачо. Но, ако нямате време за приготвянето й, тогава можете да изберете готовата супа, която можете да намерите досетихте се къде – в седмицата на иберийската кухня. Изключително освежаваща и подходяща за летните горещини.


Предястие с печени хлебчета и маслини

 

Изобилието от маслини – мариновани зелени маслини, маслини пълнени с чушки или аншоа, вариантите са много. Изберете между печени хлебчета с риган и сушени домати и такива с чесън и магданоз, а може да направите и микс, за да удовлетворите предпочитанията на всички, декорирайте с няколко вида маслини. Разпределете в няколко купички пастет от маслини и ги сложете на стратегически места на масата. Така всички ще могат да си намажат хлебчета с маслинената паста. Оставете гостите ви да го сторят, така ще им се услади още повече.


Нахут

 

Можете да го намерите в бурканче, подходящ за директна употреба или да ви послужи за основа на много ястия. Най-лесното и вкусно ястие, което можете да си направите с нахут е хумус. Ние ви предлагаме той да е придружен със сушени домати и чушки.


Запеканка с патладжани, чери домати и сирене Манчего

 

Нарежете зеленчуците и сиренето. Подгответе съд за печене, полейте със зехтин и наредете зеленчуците и сиренето, като ги редувате. Отгоре нарежете малко маринован чесън и печете около половин час на 180 С.


Предястие с мариновани калмари


 

Направете микс от чесън, зехтин, естрагон, пресен магданоз, сок от лимон. Залейте калмарите и сервирайте охладени.


Паста с хамон

 

Хамонът също е една от емблемите на иберийската кухня. Не бива да го пропускаме. Затова трябва да опитате и тази лесна рецепта за паста с хамон, заслужава си определено. Искаме и да ви предложим една от любимите ни комбинации – хапки от хамон с парчета пъпеш или смокини.


Тапас

 

Направете различни малки сандвичи – студени тапас. Върху филийки хляб, намажете паста от маслини, отгоре сложете тънки слайсове хамон или чоризо, парче сушен домат. Украсете с листа босилек. Тези сандвичи са малки хапки наслада.

 

Иберийската седмица в Лидл ви предлага най-лесния начин да си приготвите топли тапас. Продават се готови в опаковка заедно с автентичните глинени купички. А ако проявявате интерес и искате да се опитате да си ги приготвите у дома, тогава опитайте нашата рецепта за тортийа тапас, един много интересен вариант.

 

След толкова изкусителни рецепти от иберийската кухня, можем да ви пожелаем приятно готвене и по-важно – вкусно хапване :)

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...