Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

12 причини за излишните килограми

по статията работи: | 16 юли 2013 Прочитания: 7981 3
Най-разпространените мнения за наднорменото тегло
12 причини за излишните килограми
Източник: Thinkstock / Guliver

Най-честите причини за наднормено тегло са преяждането и липсата на физически упражнения. Или поне мнозинството от хора е на това мнение. Въпреки логиката на тази формулировка, причините за пълнотата могат да бъдат и други.

 

Как иначе ще се обясни "явлението" на слабите хора, които се тъпчат с каквото си пожелаят, не практикуват никакъв спорт, и все пак нямат проблеми с килограмите?

 

За да разбие митовете на тази тема, американският доктор Фредрик Нюман решава да обедини и анализира най-разпространените идеи за наднорменото тегло.

 

Кои са те?

 

Гените

 

На първо място – генетичната заложеност. Или мнението, че пълните хора са такива, защото са наследили такива гени от родителите си. Няма съмнение, че гените предопределят огромна част от физиката на всеки човек. Тук обаче възниква първото "но". Пълните хора обикновено идват от семейство, в което наднорменото тегло е нещо обичайно.

 

Но това може да се дължи не просто на гените, а и на навиците. Тези хора вероятно са наследили навиците на хранене на своите предшественици, които ще предадат на собственото си поколение. А и изследвания, извършени върху идентични близнаци, разделени при раждането, потвърждават, че генетичният компонент играе основна роля при теглото.

 

От друга страна, неразумно е да се твърди, че, идвайки от пълно семейство, човек е "осъден" да има проблем с теглото.

 

Диетата

 

Количеството енергия, което навлиза в човешкото тяло, трябва да е равно на количеството, което го напуска. Ако липсва този баланс, допълнителната енергия, която идва чрез храната, започва да се складира някъде. Така че, за всеки човек, независимо от генетичната му предразположеност, или намаляването на количеството храна, или повишаването на разхода на енергия ще намали количеството на складираните мазнини.

 

 13888

Източник: sxc.hu

 

Умереното хранене и засилената физическа натовареност винаги довеждат до "стягане". Да вземем за пример китайците в Китай, които се хранят здравословно и масово са много слаби. Редица научни наблюдения доказват, че родените в Америка китайчета са много по-склонни към напълняване и произлизащите от него здравни проблеми – именно заради "новата" диета.

 

Друг пример доктор Нюман открива при западноамериканско индианско племе, което винаги е живяло на същата територия. Десетилетия наред, изолирани от света на белите, те се хранели с нискокалорична диета. С идването на белите обаче нещата се променят, заедно с тях – и диетата им. В резултат на тези промени, днес 90% от членовете на племето буквално са дебели или страдат от диабет.

 

Спортът

 

Определено е от значение. Днес липсата на упражнения често се равнява на наднормено тегло (или здравословни проблеми). Доктор Нюман си спомня как, когато бил дете, почти не виждал хора в Манхатън, които да тичат, за да са здрави и слаби. Днес броят на спортуващите (не само в САЩ) значимо е нараснал, именно заради промените в хранителните продукти и режима на хранене (днес стресът е много по-висок, например).

 

Източник: sxc.hu

 

Значимо, но не достатъчно. Много хора са толкова обездвижени, че не могат да докоснат пръстите на краката си! Основна причина за това е телевизията, както и фактът, че всеки човек има собствена кола. Ако трябва да отиде някъде, дори само до магазина, човек предпочита да използва колата си, не краката си.

 

В крайна сметка, физическата активност е толкова важна за поддържането на здравословно тегло, колкото и самият начин на хранене.

 

Неправилното хранене

 

Грешните навици, които обикновено човек придобива още в детска възраст, често са сочени като причина за излишните килограми. Проблемът тук е, че много трудно може да се определи кой начин на хранене е подходящ, и кой – не е. Преди години например, изяждането на цялата порция (независимо от размера й) си беше нещо задължително и често награждавано с "Браво на детето!". Днес обаче резултатите на научните изследвания по темата ни заливат всеки ден. И една от препоръките е да спреш да се храниш в момента, в който чувстваш, че си се заситил, без значение дали си изял цялото сервирано количество.

 

Телевизията

 

Времето, което децата прекарват пред телевизора или пред компютърното устройство, често е успоредно на килограмите им. Колкото повече, толкова повече. Причината? Липсата на движение и фактът, че когато са пред телевизора, децата (и не само!) се тъпчат с вредни снаксове, без да са гладни. Или пък рекламите на тема храна ни правят все по-стръвни?

 

 Източник: sxc.hu

 

Липсата на сън

 

Хората, които спят по-малко, хапват повече. Факт. Може би заради химическите реакции, които се случват в мозъка, за да компенсират липсата на сън? Една от функционалностите на човешкия мозък е да контролира апетита. Тя зависи от обстоятелствата, а липсата на сън е именно това.

 

Медикаментите

 

Например антидепресантите. Докторът споделя, че през годините на кариерата му е лекувал много жени на средна възраст, страдащи от депресия. Ако в началото на лечението им те били слаби, често в края му били с няколко килограма отгоре.

 

Бедността

 

Бедността и пълнотата са тясно свързани, по очевидни причини. Например достъпът до качествената храна, която често е и тройно по-скъпа.

 

Хормоните

 

Съществуват хормони, които секретират в стомаха и, по някакъв начин, афектират върху апетита. Провеждат се много научни тестове, чиято цел е да контролират тези хормонални нива, но на този етап резултатите са оскъдни. Операциите на стомаха, лекуващи екстремна пълнота, също оказват ефект върху същите хормони.

 

Източник: Gnolls.org

 

Бактериите

 

Които живеят в стомаха. Техният баланс е различен при всеки човек. Ето защо, някои хора храносмилат много по-бързо, отколкото други. Затова е и вярно, че човек може да се храни два пъти по-малко от друг, но въпреки това да напълнява.

 

Освен това, бактериите влияят и върху хормоните (споменати в предишните две точки), които се отделят в стомаха.

 

Достъпът до храна

 

Храната е навсякъде около нас.

 

В урбанистичния пейзаж е почти невъзможно да изминеш и крачка, без да бъдеш изкушен.

 

До известна степен, вносът, който е много по-евтин, също е виновен. Колкото по-евтино, толкова повече!

 

Стресът

 

Доказано е, че студентите значимо напълняват през първата си година в колежа или университета. След университета, идва пълното работно време, което до такава степен превзема мислите, че място за пълноценни закуска и обяд не остава.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Emnuella
16.07.2013 | 16:57
Има много истина в написаното.
2
Emnuella
16.07.2013 | 16:49
Картинките са много забавни.
1
ива
16.07.2013 | 15:41
Така си е.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!