Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

3 подправки и си там!

по статията работи: | 03 януари 2018 Прочитания: 1509 1
Как да се пренесем на някой остров, само с няколко подправки
3 подправки и си там!
Източник: Thinkstock/ Guliver

Представете си следната ситуация: намирате се в някои екзотична страна, наемате си апартамент, отиваде до най-близкия пазар за подправки, избирате най-традиционните за страната, връщате се в апартамента и започвате да готвите, нещо традиционно и много вкусно.

 

Харесва ли ви една такава почивка? На нас определно да! Различна, вълнуваща и много "вкусна" почивка.

 

Дори и да нямате възможност да си спертнете такава ваканция точно в момента, не пречи да се запознаете с 3 от най-традиционните подправки на страни и региони – популярни туристически дестинации.

 

На някои места, както сами ще се убедите, подправките са заменени от някои алкохоли. Но това не бива да ви учудва, тъй като алкохолът, добавен в ястие, е повече от подправка.

 

А защо не и да си приготвите нещо още сега и мислено да се пренесете на Карибите или в Непал.

 

Бенгал - кимион, кориандър и куркума.

 

Мианмар (Бирма) – джинджифил, чили и куркума.

 

Кариби – майорана, кориандър и Scotch bonnet – вид чили чушка, която е характерна за региона на Карибския басейн.

 

Централна Азия – кедрови ядки, шамфъстък и канела.

 

Китай – семена от копър, канела и карамфил.

 

Източна Африка – Сминдух, карамфил и канела.

 

Англия – магданоз, розмарин, мащерка.

 

Франция – червено вино (тук излизаме от подправките, но няма как, щом става дума за Франция), босилек и чесън.

 

Гърция – лимон, зехтин, риган.

 

Унгария – кромид лук, свинска мас, червени чушки.

 

Ливан – лимонов сок, зехтин и чесън.

 

Средиземноморие – каперси, чесън и риган.

 

Мексико – чили, домати и лайм.

 

Близък Изток/Северна Африка – кимион, лимон и магданоз.

 

Мароко – кориандър, канела и кимион.

 

Непал – чили чушки, джинджифил, лайм.

 

Нормандия – ябълка, сайдер и калвадос.

 

Северозападна Африка – кимион, чесън, мента.

 

Северна Италия – оцет, вино и чесън.

 

Пакистан – кимион, кориандър и джинджифил.

 

Персия/Иран – магданоз, чесън, мента.

 

Прованс – зехтин, мащерка, градински чай.

 

Хавай – моркса сол, морски водорасли и ядки от дървото кукуи – маслодайно дърво, от което се правят и свещи. Ядката е известна още като индийски орех.

Рейтинг: 4 / 5 , 288 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Майстор - готвач
04.07.2014 | 17:22
Много готина статия
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...