Представете си следната ситуация: намирате се в някои екзотична страна, наемате си апартамент, отиваде до най-близкия пазар за подправки, избирате най-традиционните за страната, връщате се в апартамента и започвате да готвите, нещо традиционно и много вкусно.
Харесва ли ви една такава почивка? На нас определно да! Различна, вълнуваща и много "вкусна" почивка.
Дори и да нямате възможност да си спертнете такава ваканция точно в момента, не пречи да се запознаете с 3 от най-традиционните подправки на страни и региони – популярни туристически дестинации.
На някои места, както сами ще се убедите, подправките са заменени от някои алкохоли. Но това не бива да ви учудва, тъй като алкохолът, добавен в ястие, е повече от подправка.
А защо не и да си приготвите нещо още сега и мислено да се пренесете на Карибите или в Непал.
Бенгал - кимион, кориандър и куркума.
Мианмар (Бирма) – джинджифил, чили и куркума.
Кариби – майорана, кориандър и Scotch bonnet – вид чили чушка, която е характерна за региона на Карибския басейн.
Централна Азия – кедрови ядки, шамфъстък и канела.
Китай – семена от копър, канела и карамфил.
Източна Африка – Сминдух, карамфил и канела.
Англия – магданоз, розмарин, мащерка.
Франция – червено вино (тук излизаме от подправките, но няма как, щом става дума за Франция), босилек и чесън.
Гърция – лимон, зехтин, риган.
Унгария – кромид лук, свинска мас, червени чушки.
Ливан – лимонов сок, зехтин и чесън.
Средиземноморие – каперси, чесън и риган.
Мексико – чили, домати и лайм.
Близък Изток/Северна Африка – кимион, лимон и магданоз.
Мароко – кориандър, канела и кимион.
Непал – чили чушки, джинджифил, лайм.
Нормандия – ябълка, сайдер и калвадос.
Северозападна Африка – кимион, чесън, мента.
Северна Италия – оцет, вино и чесън.
Пакистан – кимион, кориандър и джинджифил.
Персия/Иран – магданоз, чесън, мента.
Прованс – зехтин, мащерка, градински чай.
Хавай – моркса сол, морски водорасли и ядки от дървото кукуи – маслодайно дърво, от което се правят и свещи. Ядката е известна още като индийски орех.