Италианската кухня е неповторима, ароматна и безкрайно вкусна. Не можем дори да опишем любовта си към нея.
Обожаваме всички пасти, спагети, пици и лазани. Но на сърцето ни истински лежат италианските сладкиши, които са абсолютно зашеметяващи.
Тирамисуто, панакотата и джукотото обаче не са единствените ни любими десерти от италианската кухня. Имаме още доста.
А днес ще споделим с вас рецептите на три от тях.
Италиански пай с течен шоколад
Нужни продукти:
5 яйца
225 г масло
450 г брашно
кората от 1 лимон
170 г захар
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. екстракт от ванилия
500 г течен шоколад
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте брашното и маслото, което трябва да бъде със стайна температура. Трябва да се получи пясъчна текстура.
Добавете жълтъците, кората от лимона, захарта, какаото, бакпулвера и ванилията. Разбийте добре всичко.
Получава се на пръв поглед ронлива смес, но, ако притиснете с ръце, ще видите, че се заформя хубаво тесто.
Направете го на топка, увийте го във фолио и го оставете в хладилника за половин час.
Намаслете тава за пай.
След като вече е готово, омесете малко тестото върху набрашнен плот.
Изрежете ¼ от него, а останалата част разточете на кора, която трябва да бъде по-голяма от съда, в който ще се пече пая.
Покрийте тавата с тестото и го оформете по дъното и края на формата.
Изсипете течния шоколад върху тестото.
От останалата ¼ изрежете тънки ленти и покрийте върху шоколада.
Изпечете пая за около 40-45 минути на 180 градуса.
Традиционни италиански кексчета с ананас
Нужни продукти:
3 яйца, измерете ги и добавете същия грамаж захар, брашно, масло и ананас
щипка сол
Начин на приготвяне:
Сложете в купа яйцата, захарта, брашното, маслото и солта. Разбийте хубаво.
Добавете ананаса и разбъркайте.
Разпределете сместа във форма за мъфини. Не пълнете догоре.
Направете го просто с лъжицата. От топлината сместа ще се намести във формичката.
Печете за 15-20 минути във фурна, загрята на 180 градуса.
Когато кексчетата изстинат, ги намажете с глазура по желание.
Източник: Youtube
Шоколадов мус/загаблионе
Нужни продукти:
4 чйца
25 мл вино марсала
60 г захар
40 г черен шоколад, натрошен
Начин на приготвяне:
Сложете вода в тенджера и я оставете да заври. Тенджерата трябва да бъде достатъчно голяма, за да поеме върху нея голяма купа, защото мусът се приготвя на водна баня.
Разделете белтъците от жълтъците. В огнеупорна купа сложете само жълтъците.
Добавете захарта и разбийте, докато се получи гладка, пухкава и жълтеникава смес.
Добавете марсалата и разбъркайте.
Изсипете шоколада в сместа и я сложете върху тенджерата с врящата вода. Бъркайте около 8-9 минути.
Трябва да се получи гъст шоколадов крем.
Сервирайте муса/загаблионето в чашки.
Източник: Youtube