Да готвиш с кокосова вода е дори по-полезно, отколкото да я пиеш директно от шишето.
В нея има магнезий и антиоксиданти, които я правят чудесна за спортна напитка.
Красивата актриса Джесика Алба ни показва как кокосовата вода може да се използва в готвенето, посещавайки готварски курс в Ню Йорк.
Ето и три от любимите рецепти за здездата. Впрочем Алба има две деца, а фигурата й е за завиждане, меко казано.
Кокосова вода в салатен дресинг
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
1 шепа къдраво зеле, измито и изчистено
1 бр. праскова
1 бр. синя слива
1 бр. нектарина
½ чаша боровинки
½ чаша филирани бадеми
Всички съставки се комбинират, без плодовете и бадемите, разбъркват се, докато се намокри добре къдравото зеле с дресинга. Салата се гарнира с плодове и ядки.
В маринати
За пилешко месо:
4 пилешки гърди
¾ чаша кокосова вода
3 с.л. зехтин
¼ чаша пресен сок от лайм
1 ч.л. чили пудра
1 ч.л. кайен пипер
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. сол
Сложете всички съставки в блендер, без месото, и разбийте до получаване на хомогенна смес.
Накиснете пилето в получената марината за около 12 часа, като го сложите в хладилника. Нарежете месото на парчета и ги набодете на метални шишчета. Гриловайте ги за около 6 минути от всяка страна. Махнете от шишчетата и гарнирайте със слаца от манго.
За салцата:
2 бр. манго, обелени и смачкани на пюре
2 с.л. наситнен червен лук
1 ч.л. лимонова кора
½ чаша кокосова вода
Комбинирайте всички съставки и сложете в хладилника, докато стане време за сервиране.
Ледени близалки
4 чаши пюрирана диня
1 чаша кокосова вода
сока от 1 лайм
2 с.л. сок от агаве
Сложете всичко в блендер и направете еднородна смес. Прехвърлете във формички за близалки и сложете във фризера. Ако не разполагате с такива, налейте сместа в малки чашки, забодете в средата бъркалки и така, след като ги извадите, ще имате вкусни близалки.