Зареждайки кухненския шкаф с повече подправки и билки, ние правим повече за здравето си, отколкото просто да овкусяваме вечерята.
Традиционната китайска медицина и някои източни практики употребяват подправките за лечение на някои здравословни проблеми, както знаем.
Но има три подправки, чиято употреба може наистина да удължи живота ни.
Джинджифил за по-добро храносмилане
В Изтока той е известен като най-доброто средство за прилошаване. Коренът на това растение може би е най-дълголетно използваният във времето. В Китай се употребява за медицинска и кулинарна цел, особено в рецептите с морски дарове. В тях има някои отровни съставки, а джинджифилът има детоксикиращо действие. Гераниолът в него се свързва с антиканцерогенните си свойства. Китайската медицина препоръчва пиенето на чай от джинджифил, като протекция от различни възпалителни процеси и поддържане на общата жизненост.
Вечнозелени видове за жизненост и стабилност
От незапомнени времена, борът е този, който може да помогне в този ред на мисли. В студените месеци в Китай, борът е използван за подпомагане на жизнеността. Всяка част от него е намерила своето приложение – ментално и психологическо здраве се постига с отвара от борови иглички; антимикробно действие имат соковете на дървото; здравословно хранене, включвайки ядките в ястията. В бора е концентриран най-мощният антиоксидант пикногенол, на който дължим полезното му действие.
Чесън за сила и енергия
Италианската кухня почти не съдържа рецепта, в която да не фигурира чесън. Алицинът в него, активната съставка в чесъна, може да предпази от атеросклероза и запушване на коронарните артерии. Освен това намалява и регулира кръвното налягане, стимулира хипофизната жлеза, регулира кръвната захар и предпазва от рак.
Няма нужда от повече доказателства за това колко е важно да хапваме точно тези 3 живителни подправки, колкото се може повече.