Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

3 полезни съвета от кухнята на баба

по статията работи: | 09 март 2015 Прочитания: 14022
Които е добре всеки да знае
3 полезни съвета от кухнята на баба
Източник: lubagrancharova

Какво ще ми отговорите, ако ви попитам "кой готви най-вкусно?” - Баба, разбира се!

 

Няма нищо по-хубаво от това да си на гости при баба, която винаги отрупва масата само с най-любими ястия. Там винаги има нещо вкусно за хапване, а дори да няма, тя е способна да го сътвори за броени минути. Дори да ни нагости с хляб и сол, пак ще е вкусно. Изобщо при баба се яде най-сладко!

 

И нека си признаем кой ни "запали” по готвенето – разбира се, че баба. Моята баба започна да ме учи да готвя още докато бях на 6-7 годинки. Винаги ми даваше изключително "трудни” задачи, като да счупя яйцата или да държа миксера, а аз се чувствах безкрайно горда, че се справям добре. Малко по-малко започнах да отделям белтъци от жълтъци, да меся тесто, да разточвам. Сега прави същото с малката ми сестра, която няма търпение да правят кекс заедно. 

 

Колкото и да научавам интересни и полезни неща от интернет, изобщо нямаше да се интересувам от тях, ако тя не ме беше въвела в царството на кулинарията. Едно време нашите баби не са знаели какво е компютър, пък камо ли интернет, и на всичко са се учили от своите баби. Предавали са си рецепти от уста на уста, както и полезни съвети.

 

Несъмнено, баба ми ме е научила на много неща. Ще ви споделя 3 от тях, свързани с удължаване трайността на някои продукти, макар че съм сигурна, че някои от вас вече ги знаят от техните баби:

 

Как да удължим "живота” на супа или яхния?

 

Ако супата ви стои вече трети ден, но все още има доста от нея и не искате да я изхвърляте, има просто решение. Добавете една чаша студена вода към студената супа и сложете да заври. Оставете да поври две-три минути и сте готови. Това хем ще й придаде пресен вкус, хем ще я направи годна за консумация за още 2-3 дена. Една чаша студена вода е способна да направи супата ви като току що сготвена. Това важи обаче само за супите, които нямат застройка.

 

"Лятна застройка” 

 

Когато готвите супа през лятото, е най-добре да й направите варена застройка, в която обаче да се сложи една лъжица оцет. Това ще й попречи да се развали бързо. Този "трик” баба ми е научила от своя вуйчо, който бил готвач в манастир.


Яйцата


Благодарение на моята любима баба, която отглежда кокошки, винаги имаме пресни яйчица. Когато обаче те дадат по 20 яйца на ден, понякога буквално се "затрупваме” с яйца. Налага се да ги съхраняваме правилно, за да удължим срока им за консумация максимално. А правилно съхранени, яйцата могат да издържат 2 месеца.

 

Както знаете, домашните яйца са най-вкусни, най-големи и най-жълти. Най-често, за съжаление, са и доста мръсни. Колкото и да е изкушаващо да ги измиете, преди да ги приберете в хладилника, недейте! 

 

Това е първото правило, за да ги запазим възможно най-дълго време. Измийте яйчицата непосредствено преди употреба. Върху черупката на яйцето има естествен защитен слой, който го предпазва от навлизане на въздух и съответно развиване на бактерии. Освен това, яйцата не бива да се държат на стайна температура, тъй като това също може да доведе до развиване на бактерии. Най-добре е яйцата да се държат в хладилник или в мазе. Един ден за яйцето, оставено на стайна температура, се равнява на една седмица на престой в хладилника. 

 

И все пак няма как да си сигурен дали яйцето не е развалено, преди да го счупиш. Затова баба винаги ми е казвала да чупя яйцата в отделен съд внимателно, за да видя дали жълтъкът не се разлива. Ако е цял, значи яйцето е годно за консумация, ако се разлива или има неприятен мирис, най-добре да го изхвърлим. 

 


Споделете и вие някой "трик”, който знаете от своята баба.
 

Рейтинг: 4 / 5 , 337 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...