Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

5 лесни трика за здравословна и вкусна паста

по статията работи: | 14 март 2014 Прочитания: 2768
Готвенето на здравословни спагети е възможно
5 лесни трика за здравословна и вкусна паста
Източник: Thinkstock / Guliver

Пастата печели своята популярност заради нейните различни качества. Tя е вкусна както топла, така и студена. Може да бъде в различни размери, форми и цветове. Става както за основно ястие, така и за гарнитура. И може би едно от най-големите й предимства – приготвя се лесно и бързо.

Макаронените изделия обаче са си спечелили и лоша слава, поради голямото количество въглехидрати, намиращи се в тях. Тестените изделия се свързват с повишаване на теглото.

Вярвате или не, все пак е възможно да се готви здравословно с тестени изделия. Когато е приготвена по подходящ начин, пастата може да донесе много ползи и да помогне за поддържане на здравословен начин на живот. Последвайте тези прости 5 съвета и ще можете да задоволите многобройните хранителни нужди, радвайки се на здравословна паста у дома:

1. Изберете пълнозърнеста паста. Почти всяка голяма марка тестени изделия в супермаркета предлага пълнозърнест вариант на своите продукти. Тези варианти имат до два пъти повече фибри от макаронените изделия, произведени от бяло брашно. Освен това се запазват част от минералите, които се губят в процеса на рафиниране на бялото брашно. Пълнозърнестите макаронени изделия имат приятен вкус и текстура за дъвчене.

Ако не сте напълно свикнали с различния вкус на пълнозърнестите спагети, можете да започнете да привиквате, като смесвате двата вида. Така ще си набавите поне малко повече фибри от обикновено.

2. Обърнете внимание на порциите. Препоръчва се да не се превишава прием от 170 грама зърнени храни на ден, като се поставя акцент на пълнозърнестите. Това се равнява на 60 грама суха маса макаронени изделия, които осигуряват две порции храна на ден.

3. Балансирайте със зеленчукови гарнитури. Придружавайте всяка чиния с макаронени изделия с една голяма зелена салата или направо започнете с нея. С нея ще си набавите ценни фибри, фолиева киселина и витамини A и C. Други гарнитури, които си ходят с макаронените изделия, са варени броколи или аспержи, сотирани зеленчуци като спанак или зеле или задушени зелен фасул или грах. Те ще ви накарате да почувствате ситост по-бързо и няма да се налага да прекалявате с макаронените изделия.



4. Добавете протеини. Добавете боб или нахут към соса за пастата. Така ще си набавите ценни за организма протеини. Друг вариант за набавянето им са месата. Прибавете пиле, пуйка или наденички към ястието си.

5. Намалете сирената. Някои рецепти за паста включват настъргани сирена като пармезан, пекорино и рикота в соса си. Тези сирена носят много калории от наситените мазнини в тях.

 

За предпочитане е само да поръсите пастата си с тях, вместо да ги влагате и в соса. По този начин ще усещате вкуса на сирене при всяка хапка.

Рейтинг: 4 / 5 , 180 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...