Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

5 страни, 5 супи

по статията работи: | 12 декември 2017 Прочитания: 2331 1
Които вероятно не сте опитвали
5 страни, 5 супи
Източник: Thinkstock / Guliver

В България има няколко известни супи - пилешка, зеленчукова, крем супа, леща, супа топчета и телешко варено. Съгласни ли сте, че това са ястията, които доста често присъстват в менюто ви?

 

Разбира се, много домакини разнообразяват с небезизвестните лучена супа, гаспачо, борш, както и с други супи от чуждите кухни.

 

Вижте обаче 5 супи от 5 различни държави, които със сигурност не сте опитвали, но пък може да приготвите някой път.


Калдо верде, Португалия

 

Основните традиционни съставки за Калдо верде са картофите, зелето (въпреки че то може да бъде заместено), зехтин и сол. Освен това, могат да се добавят и чесън или лук. В някои рецепти се слага месо, като например шунка. Ястието обикновено е съпроводено от резен чоризо и от португалски царевичен хляб.

 

Калдо верде произхожда от провинцията Минхо в северната част на Португалия. Днес супата е традиционна национална гозба, която е разпространена в цялата страна, а и в чужбина.

 

В Португалия, Калдо верде обикновено се консумира по време на тържества, като сватби и рождени дни, както и на празници - например на Св. Йоан, в Порто. Може да се консумира преди основно ястие или като късна вечеря.


Авголемоно, Гърция

 

Авголемоно (αυγολέμονο) е супа с гръцки произход, която има две основни съставки – яйца и лимон. Супата е част от Средиземноморската хухня и може да се ползва и като сос. Приготвя се с яйце, лимонов сок и бульон, които се нагряват, докато се сгъстят.

 

Обикновено яйцата се слагат цели, но понякога може да се добави само жълтъкът. Друг вариант е белтъкът да се разбие на пяна преди да се добави към жълтъците и лимоновия сок. И трети вариант – всичко да се разбие заедно.

 

Ако авголемоно се готви като сос, може да се използва за заливка на пълнени чушки, на зеленчуци, както и на много други ястия. В някои страни от Близкия Изток сосът се използва за пиле или риба. В Италия пък се сервира към пастата или някакво печено месо.

 

Като супа, авголемоно се приготвя с риба, пиле или друг вид месо (често овче) и зеленчуци. Често се добавя и ориз. Всичко се готви заедно с бульона, след което се добавят яйцата с лимона.

 

В Гърция супата се използва за прекъсване на Великденските пости. Тогава тя се приготвя с агнешки карантии.


Източник: Уикипедия

 

Буябес, Франция

 

Буябес (Bouillabaisse) е гъста и изтънчена супа от риба и рибни деликатеси. Тя произлиза от Прованс и е част от средиземноморската френска кухня.

 

За разлика от повечето рибни супи, за да се приготви буябес не е нужно зеленчуците да се варят, а просто да се запържат предварително. Най-често това са праз лук, домати, целина и картофи. Различните видове риба и рибни деликатеси се добавят след това. Но това, което прави супата различна от всички други рибни супи, е изборът на провансалски билки и подправки.

 

Буябес се приготвя от няколко вида риба – морски змиорки, риба скорпион, морски таралежи, миди, октоподи и т.н. В по-скъпите ресторанти се добавят и лангустини (омари), макар и това да е модерна добавка, тъй като преди години никой не ги е използвал за приготвянето на супата.

 

Първоначално моряците са готвили буябес директно на брега на морето от непродадените риби от улова. Легендата гласи, че богинята Афродита всеки ден е поднасяла супата на мъжа си Хефест.

 

Днес оригинална супа буябес се предлага само в няколко провансалски ресторанта. И за да си позволи човек една порция, трябва да си приготви най-малко 150 евро. Към нея се поднася препечена франзела, която се маже с чеснова паста. Стара практика е бульонът и рибата да се сервират в отделни чинии.

 

Франеска, Еквадор

 

Франеска е традиционна супа от Еквадор, която обикновено се сервира само в седмицата преди Великден.

 

Супата е богата на продукти поради религиозни причини. В нея има семена, тиква и дванадесет различни вида зърнени продукти (боб, леща, грах, заревица и др.), които олицетворяват дванадесетте апостола на Иисус Христос. Продуктите се готвят в мляко, а месото отсъства, заради строгия пост.

 

Франеска се гарнира с твърдо сварено яйце, пържени хлебни банани, билки и магданоз. Супата се яде предимно на обяд – най-голямото ядене за деня, и трябва да бъде в компанията на цялото семейство.

 

 21708Източник: Уикипедия

 

Солянка, Русия и Украйна

 

Солянка е гъста, пикантна и кисела супа от руската и украинската кухня. Има три основни вида – с главна съставка месо, с риба или с гъби. Всички от тях съдържат кисели краставички с физиологичен разтвор (вода и сол), зеле, солени гъби , сметана (заквасена) и копър.

 

Супата се приготвя лесно. Първо се варят краставиците с физиологичния разтвор. Това се прави преди добавянето на други съставки.



За месната солянка, съставките са говеждо месо, шунка, колбаси, пилешки гърди и зеле, осолени гъби, краставици, кисели краставички, домати, лук, маслини, каперси, бахар, магданоз и копър.

 

Рибната солянка се приготвя по същия начин, но зеленчуците се варят в бульон. Месото се заменя с риба като есетра, сьомга или сладководни раци. Накрая към супата се добавя малко лимонов сок.

 

За гъбената солянка зелето се нарязва и се загрява в масло, заедно с оцет, домати, краставици, кисели краставички и малко саламура. През това време, гъбите и лукът се загряват и се прибавя настърганата лимонова кора. Зелето и гъбите се слагат в тенджера, добавят се галета и масло и супата се пече за кратко.



Солянка е популярна в бившата Германска демократична република, където се среща често в ресторантите. Освен това, супата е била на разположение и в консервирана форма, като се е продавала в магазините за хранителни стоки. Тази практика произтича от епохата, когато съветските войски са разположени в ГДР.

Рейтинг: 4 / 5 , 292 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Silviq Milenova
27.02.2014 | 17:01
ще ги пробвам,много обичам супи! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...