Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

5-те най-богати на антиоксиданти храни

по статията работи: | 31 март 2014 Прочитания: 8787 1
Кои храни носят най-много антиоксиданти?
5-те най-богати на антиоксиданти храни
Източник: Thinkstock / Guliver

Всички знаят, че трябва да се ядат богати на антиоксиданти храни за оптимално здраве и красота. Но какво представляват антиоксидантите?


По дефиниция, антиоксиданти като витамин А и С са вещества, които могат да попречат на свободните радикали да увреждат тялото.


С други думи, антиоксидантите неутрализират процеса на окисляване и клетъчно увреждане, който допринася за стареенето и болестните състояния.

Някои храни са изключително богати на антиоксиданти. При редовното им консумиране, можете да обърнете, или поне да забавите, процеса на стареенето, както и да предотвратите различни заболявания. Ето списък с 5-те топ храни, съдържащи най-много антиоксиданти:

1. Горски плодове



Освен че са вкусни и сладки, горските плодове предлагат изобилие от антиоксидантен капацитет. Боровинките, малините и къпините са богати на проантоцианидини антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания. Яжте малини, боровинки и ягоди дори в замръзнало състояние. Полезните вещества не се губят. Можете да ги добавите към киселото мляко или към зърнената закуска.

2. Броколи



Можем спокойно да окичим вкусното броколи със златен медал за най-полезен зеленчук. Този кръстоцветен зеленчук съдържа повече витамин C от един портокал и има повече калций от чаша мляко. В допълнение към витамините и минералите, броколи е изпълнен фитонутриенти, които се борят с болестите. Сулфорафанът в броколите доказано намалява риска от много видове рак. Пригответе броколи на пара и подправете с босилек и лимон.

3. Чесън



Чесънът се използва в цял свят като ароматизиращ агент за всяко ястие. Ползите за здравето на чесъна са били изтъквани и в продължение на векове. Суровият чесън е бил използван като естествен антибиотик и антибактериално средство. Чесънът е полезен за намаляване на кръвното налягане и холестерола, отстраняването на тежки метали от организма, превенция на заболявания, както и да действа като противогъбично и противовирусно средство. В чесъна се съдържат витамини А, B и C, селен, йод, калий, желязо, калций, цинк и магнезий.

4. Зелен чай



Зеленият чай съдържа висока концентрация на катехинови полифеноли. Тези съединения взаимодействат с други химикали в тялото, за да повишат окисляването на мазнините и термогенезата (състояние, при което организма изгаря мазнини, за да ги използва като гориво). За да изпитате ефекта на отслабване, трябва да консумирате не по-малко от три чаши зелен чай на ден. Зеленият чай също действа превантивно срещу сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол.

5. Домати



Доматите са засега най-богатият източник на мощното противораково средство, наречено ликопен.


В действителност, изследвания показват, че ликопенът може да бъде по-мощен борец срещу болестите от витамин Е и бетакаротин. Ликопенът се нуждае от мазнини, за да се усвои оптимално. Затова добавете зехтин към салатата си от домати.

В допълнение към изброените по-горе храни, изобилстващи от антиоксиданти, ще добавим червено грозде, спанак, моркови и пълнозърнести храни.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
31.03.2014 | 15:58
една част от тези ги обичам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...