Когато говорим за италианска кухня, първите изображения, които нахлуват в съзнанието, са именно пица и паста.
Има ли нужда да споменаваме колко по-разнообразна е италианската кухня всъщност, особено като се имат предвид отделните региони на страната?
Към рецептите, за чието осъществяване са необходими повече минути, трябва да се прибавят и едни други.
Тези, които са "бързи" и се приготвят буквално на улицата! На английски, терминът за тази храна е street food, като се използва свободно и в другите езици.
Идеален пример тук е уебсайтът Streetfood.it, чиите редактори обикалят улиците на Италия и събират рецепти за вкусотии, които можеш да си хапнеш, докато се разхождаш по улицата.
Тези рецепти са и отлична туристическа атракция, като може да им бъде отделено повече време при приготвяне в домашни условия.
Хубаво е да ги знаете (ако вече не сте ги пробвали!), тъй като Италия е честа дестинация за българите – не е скъпа, а е много интересна и апетитна.
И така, предлагаме на вашето кулинарно внимание 5 от най-интересните предложения за стрийт фууд.
Пържени маслини, или Olive Ascolana
Източник: Wikipedia
В административния регион Марке, намиращ се в Централна Италия, Olive Ascolana е нещо като кулинарен символ. Рецептата представлява маслини, които са напълнени с мляно месо, след това са оваляни в галета и изпържени. Рецептата, както и наименованието й, произлиза от града Асколи Пичено. А маслините, които се използват за нейното осъществяване, растат само в този италиански регион. Можете да откриете пържените пълнени маслини в менютата на барове и ресторанти, а ако искате да ги хапвате в крачка, поръчайте си ги в хартиен конус!
Източник: Wikipedia
Каноли е един от класическите италиански десерти, който идва от Палермо в Сицилия. Тестото за каноли се оформя се оформя като фунийка и се пържи. Пълнежът е от рикота и шоколад, а в двете краища на фунийката се поставя черешка. Каноли можете да откриете из цяла Италия, но най-вкусни са именно в Сицилия.
Поркета Романа
Източник: sxc.hu
Или осолено и обезкостено свинско месо, което е напълнено с чесън, розмарин и други подправки. Това вероятно е най-сочното месно изкушение, което можете да си закупите от улицата.
Само че то ще бъде под формата на панино, за да е улеснена консумацията му. Поркета Романа идва от Арича, провинция на Рим, откъдето идва и името.
Джелато
Източник: Wikipedia
Джелато е италианската дума за сладолед, обаче джелато не е точно като сладоледа, който хапваме тук. Рецептата за джелато идва от древността, когато хората пренасяли сняг от планините в градовете и го съхранявали под земята. Все пак, първата количка, продаваща джелато, се появява чак през 30-те години в Северна Италия.
Днес това е може би най-консумираната "улична храна", обичана както от местни, така и от туристи.
Представете си, че има специален университет, посветен на джелатото - Carpigiano Gelato, в който студентите се обучават в усъвършенстването на тази, така или иначе, съвършена рецепта.
Пържени оризови топчета с пълнеж (Arancini)
Аранчини се приготвят от ориз и се пълнят с рагу, моцарела, доматен сос и грах. Счита се, че рецептата произлиза от Сицилия през 10 век. Именно сицилианците много ги обичат и се гордеят с тях. Можем само да предполагаме до каква степен се е подобрила рецептатата от 10 до 21 век! Виждате ги на снимката в самото начало на статията.