Поширането, на езика на кулинарията, представлява готварска техника за приготвяне на храна, при варене на тих огън, най-просто казано.
Могат да се пошират някои деликатни видове месо, най-вече риби, зеленчуци и плодове.
Но това, което повечето от нас пошират най-често са яйца. Всъщност поширане на яйца е по-познато у нас като "забулени яйца". Сега вече нещата си дойдоха намясто, нали така.
Е, в поширането/забулването на яйца няма нищо сложно, но както с всяко кулинарно действие и тук има някои тънкости, които е добре да знаем и спазваме съответно, за да имаме добър резултат всеки път.
Припомнете си повече за самия процес на поширане.
Ето и какво трябва да знаем за правилното забулване на яйца:
sxc.hu
*Винаги трябва да ползваме пресни яйца, защото с времето белтъците се разводняват, а в този случай е до става важно да не става така.
*Трябва да използвате правилния съд за целта – достатъчно голям, за да могат да се движат яйцата, но не огромен, защото няма да се сготвят в толкова много вода.
*Температурата на водата трябва да е правилната – ако е прекалено гореща (вряща) белтъците ще се разкъсат, ако пък е студена, тогава белтъкът и жълтъкът ще се отделят, а целта е да ги ядем заедно :)
*Яйцата се чупят в друг съд, а не директно във водата, където ще се готвят.
*Гответе точно колкото трябва – преварените яйца стават гумени и твърди. От 30 секунди до 1 минута са напълно достатъчни за направа на поширано/забулено яйце.