Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

5 стъпки за перфектните забулени яйца

по статията работи: | 03 декември 2015 Прочитания: 3572
Или поширани, както се наричат на езика на кулинарията
5 стъпки за перфектните забулени яйца
Източник: lubagrancharova

Поширането, на езика на кулинарията, представлява готварска техника за приготвяне на храна, при варене на тих огън, най-просто казано.

 

Могат да се пошират някои деликатни видове месо, най-вече риби, зеленчуци и плодове.

 

Но това, което повечето от нас пошират най-често са яйца. Всъщност поширане на яйца е по-познато у нас като "забулени яйца". Сега вече нещата си дойдоха намясто, нали така.

 

Е, в поширането/забулването на яйца няма нищо сложно, но както с всяко кулинарно действие и тук има някои тънкости, които е добре да знаем и спазваме съответно, за да имаме добър резултат всеки път.

 

Припомнете си повече за самия процес на поширане.

 

Ето и какво трябва да знаем за правилното забулване на яйца:

 

sxc.hu

 

*Винаги трябва да ползваме пресни яйца, защото с времето белтъците се разводняват, а в този случай е до става важно да не става така.

 

*Трябва да използвате правилния съд за целта – достатъчно голям, за да могат да се движат яйцата, но не огромен, защото няма да се сготвят в толкова много вода. 

 

*Температурата на водата трябва да е правилната – ако е прекалено гореща (вряща) белтъците ще се разкъсат, ако пък е студена, тогава белтъкът и жълтъкът ще се отделят, а целта е да ги ядем заедно :)

 

*Яйцата се чупят в друг съд, а не директно във водата, където ще се готвят.

 

*Гответе точно колкото трябва – преварените яйца стават гумени и твърди. От 30 секунди до 1 минута са напълно достатъчни за направа на поширано/забулено яйце.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...