Пекарството изисква доста сериозни умения, а и крие някои тайни. За да се научите да правите вкусен ябълков пай, ние ще ви разкрием някои тънкости, с които да станете майстори на пая.
Използвайте заквасена сметана в кората на пая
Това намалява количеството на мазнини в рецептата, не че няма масло, но просто по този начин използвате по-малко. Тестото се запазва леко влажно и нежно, без да се налага да добавяте "тонове" мазнини.
Тестото за пай трябва да е студено
Не забравяйте, че ако маслото се топи в брашното, кората на пая става много твърда. Използвайте студени масло и вода.
Използвайте смес от пълнозърнесто и пшенично брашно
Има тънка граница между това да направите тестото за пая вкусно и здравословно и да постигнете вкус на картон, метафорично казано. Ако използвате само пълнозърнесто брашно, резултатът няма да е вкусен със сигурност. Добавянето на традиционното брашно прави чудеса. Така ще имате меко и вкусно тесто на пая, а от друга страна ще си набавите и полезните фибри от пълнозърнестото.
Изберете най-подходящите ябълки
Не пестете от количеството на ябълките. Трябва да се усещат в устата, а не да наподобяват каша. Добре е да използвате малко по-кисел сорт ябълки. Изберете сочни плодове, а не хлебни. Леко резливият вкус контрастира със сладостта на десерта.
Частично сготвени ябълки за плънката
От една страна, така не се налага да заливате обилно ябълките със захар, а от друга гарантира, че кората на пая няма да се сплеска. Сложете половината ябълки в тенджера и ги сгответе на пара за 10 минути, колкото да омекнат, след това ги добавете към суровите, предварително нарязани и оставете да изстинат. Това ще намали нуждата от добавена захар в пая, а ще изпъкне естествената, която се съдържа в плода по принцип.
Използвайте дълбока тава
Заменете формата за пай с дълбока тава. Това ще ви даде възможност да сложите повече ябълков пълнеж, защото той е най-хубавото в десерта.