Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

7 грешки на готвенето със зехтин

по статията работи: | 15 юли 2014 Прочитания: 2417 5
Не ги допускайте, за да се насладите на пълните му качества
7 грешки на готвенето със зехтин
Източник: photl.com

Студено пресованият зехтин може да се нарече и едно от 7-те чудеса в кулинарията.

 

Няма да е преувеличено, заради всичките му полезни свойства. Готвенето със зехтин, обаче, често бива погрешно практикувано.

 

Вижте кои са най-честите грешки и, ако ги допускате, сега е моментът да се отучите да го правите.


Купувате зехтин в пластмасова опаковка или в прозрачно стъкло

 

Зехтинът има двама врагове – светлината и кислородът. Те са причина за гранясването му.


Съхранявате зехтина в близост до топлина

 

Топлината от печката или директната слънчева светлина от прозореца повреждат полифенолите, съответно ароматът се разваля и влошава.


Съдите за зехтина по цвета

 

Цветът не е индикация на качеството на продукта. Той може да покаже единствено кога е събрана реколтата от маслини и кога е пресиран продуктът.


Използвате един и същи зехтин за всичко

 

Този, който слагаме в салататите не е същият, който трябва да ползваме, в готвенето. За салатени дресинги и паста, изберете такъв с по-изразен аромат.


Готвите с него на висока температура

 

Топлината може да развали свойствата му, да унищожи полезните антиоксиданти. Не повече от 180 С е препоръчителната температура за готвене със зехтин.


Готвите с деликатни видове зехтин


 

Тези с по-мек вкус не трябва да се излагат на топлинна обработка. В противен случай жертваме техните качества – вкус и аромат.


Държите ги прекалено дълго

 

Това е нещо, което не се случва толкова често, но все пак е добре да знаем, че срокът е максимум 24 месеца.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 319 гласa
Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Суска
16.07.2014 | 11:50
Зехтин не ползвам често
4
Пламена Петрова
16.07.2014 | 10:52
Отговор на коментар #2 от Катерина Пенчева:
Доста са скъпи и е нормално повечето хора да не готвят с тях
3
Пламена Петрова
16.07.2014 | 10:51
Зехтинът го ползвам само за салати , знам , че не е добре да преминава термична обработка
2
"Готвите с деликатни видове зехтин"-с такива пък изобщо :)
1
Не готвя с него защото ми излиза много скъпо.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...