Многократно сме заключавали, че балканската кухня е най-хубавата на света. Разнообразна и обединила в себе си пъстротата на народите, живеещите по тези земи, тя непрекъснато може да изненада търсещия кулинар.
Гръцката кухня, от своя страна, принадлежи към семейството на средиземноморските кухни и съответно споделя някои от характеристиките й. В същото време, в нея никак не липсва месо. Обичат го и гърците, подобно на нас, българите, и често си го приготвят.
А кои ли са най-култовите гръцки рецепти? Решихме да направим малка селекция на ястията, които всеки човек трябва да опита.
Или както ги наричат в Кипър – макарония ту фурну. Всъщност пастицио произлиза от италианското pasticcio – всеобятното семейство от солени пайове, в които участват месо, риба или паста. Гръцката версия се приготвя с т.нар. букатини, които, в общи линии, представляват доста дебели спагети с малка дупчица по средата.
Ако не сте пробвали това ястие, предлагаме ви кипърската версия макарония ту фурну.
Супа с лимон и ориз (Avgolemono Soupa)
За любителите на супи, тази рецепта би внесла глътка свеж въздух. Може да се приготви само с пилешки бульон, но, ако решите, можете да добавите накъсно пилешко филе. В супата активно участват и яйца, но точно под каква форма, научете от пълната рецепта.
Един доста изкусителен гръцки сиропиран сладкиш. Или пък баница? За захарния сироп: В касерола се слагат 2 ч.ч вода с 2 ч.ч захар и сока на портокала, смесват се и се поставя на котлона до получаване на захарен сироп. Оставя се да се охлади.
Тестено празнично изделие, което гърците приготвят за зимните коледно-новогодишни празници.
Маята се натрошава в топлото мляко, оставя се 10 минути и се разбърква до пълно разтваряне. Към млякото се добавя 120 гр. от брашното и се разбърква добре до хомогенност.
Сместа се намазва с олио, за да не хване коричка, покрива се с домакинско фолио и се оставя на топло да втасва за половин час.
Почти като шопската. Всички знаем разликите, така че няма да ги обясняваме. Зеленчуците се измиват и подсушават.
Краставицата се разрязва по дължина и се отстранява семчестата им част, след което се нарязват (...).
Почти като нашенската, но с патладжан. Сваряваме, обелваме и намачкваме картофите.
Нарязваме патладжаните на кръгчета и ги изпържваме в сгорещено олио (...).
За приготвяне на рецептата са необходими три по-големи патладжана. Същите се измиват и приготвят по следния начин: с нож се отрязва дръжката и патладжаните се режат на половина по дължина.
Отново с ножчето и с помощта на лъжица се издълбават така, че да станат като лодки. Дебелината на издълбания патладжан трябва да бъде около 1 см (...).