С настъпването на есента и вече все по-трудно усещащото се слънце у нас се заражда желанието да пийваме топли и ароматни напитки.
Една такава напитка е ябълковият сайдер. Но не този, за който вероятно се сетихте – леко газираната, студена напитка и развеселеният чичко от рекламата, ами истински ябълков, топъл сайдер.
Има няколко много основателни причини да пийваме тази вкусна напитка по-често през студените месеци от годината.
Първо нека ви припомним как да си направите безалкохолен ябълков сайдер в домашни условия.
А след това, ако все още има някой, който не е сигурен дали да го опита, ще ви изтъкнем неговите привилегии, за да го разубедим.
*Първо супер вкусен е. процесът на ферментация дава на напитката уникален вкус, а с добавените индийско орехче и канела, вече има потенциал да ви стане любимото питие.
*Една чаша сайдер ще ви стопли през студените есенни дни, а ще става и все по-студено.
*Има дълга и интересна история. Пийването на сайдер има дългогодишна традиция. Англия и Германия са страни, които от векове са "се спасявали" от жестоките зими, пийвайки любимия сайдер.
*Сайдерът е чудесен заместител на бирата през зимата. Вярвате или не, на тези тема има сериозни дебати – някои казват, че е по-добре да се пийва бира, тъй като в нея има много по-малко захар, но тя не е задължителна съставка в сайдера, зависи от индивидуалния вкус на консумация.
*Със ябълков сайдер можем и да готвим – използва се овкусяване на сладкиши, понички, бонбони, тестени изделия, сладолед и др. Например – можете да полеете сухо месо с малко сайдер.
*Сайдерът е много подходящ разредител за водка, бърбън, ром, текила, бренди и т.н.
*На последно, но не и по значение – сайдерът е много полезен за здравето. Изпълнен е с антиоксиданти, а това го свързва с превенцията от редица сериозни заболявания – рак, сърдечни болести. Все повече започва да се счита за част от онези храни, категоризирани като "супер".