Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

7 храни, които унищожават детския имунитет

по статията работи: | 16 юли 2015 Прочитания: 1611
Не ги давайте на децата си
7 храни, които унищожават детския имунитет
Източник: Youtube

В стремежа си да зарадваме децата си много често им даваме, каквото пожелаят. Понякога знаем, че това, което им даваме изобщо не е полезно, друг път - дори не се замисляме. 

 

Разбира се, всички знаем кои са вредните храни. Но бихме искали да видим как точно влияят на децата и особено на имунитета им.

 

1. Захарните изделия


Всички онези шоколади, вафли, пастички, тортички, близалки, бонбони, всички те допринасят за сриване на детския имунитет. Как? След консумация на храни, пълни със захар, белите кръвни телца намаляват с 50% за по-малко от 5 часа. 

 

Както знаете, белите кръвни телца защитават организма от заболявания, бактерии, вредни микроорганизми. 

 

И в стремежа си да го направим щастливо, всъщност допринасяме да се разболее. Разбира се, не може да спрете захарта напълно, просто я ограничете - давайте домашно приготвени сладкиши, плодове, ядки. А вкъщи може да използвате кафява захар, мед или да подслаждате сладкиша с плодове. 

 

2. Изделия с бяло брашно


При приготвяне на бяло брашно фабрично се отделят части от пшеничното зърно, които съдържат важни минерали и витамини. Така хлябът придобива по-добър вид, но в него няма нищо полезно. При ядене на бял хляб само натоварваме черния дроб и не даваме нищо полезно на тялото си.

 

Не изключвайте изцяло брашното от менюто на детето си. Просто го заменете с пълнозърнесто, ръжено или многозърнесто.

 

Същото се отнася и за тестените изделия - нека хлябът да е качествен пълнозърнест или още по-добре многозърнест. А закуските и пиците, които толкова обича детето, а вие намирате за неособено вредни, заменете с домашно приготвени, но с едно от посочените брашна.

 

 

Л. Грънчарова - Диетичен хляб

 

3. Желирани бонбони 

 

Любими са за децата, но са точно толкова и вредни. В тях има само оцветители и аромати, а това натоварва черния дроб, правейки го лесна мишена за нахлуващите заболявания и бактерии.

 

4. Безалкохолни напитки

 

Всички газирани напитки, соковете от кутия и най-вече разтворимите сокове са неща, които не бива да давате на детето си. Заменете ги с прясно изцеден сок, айран, компот или чай.

 

5. Пържени картофи

 

Пълни са с трансмазнини, а именно те са в основата на отслабването на имунната система. Водят до алергии, астма, диабет, наднормено тегло, проблеми със ставите и костите. Звучи шокиращо, но не чакайте да се случи, за да спрете с вредната храна.

 

6. Бързата храна


Хамбургери, пици, снаксове, чипсове, пръчки, хот дог и тн. В тях няма нито една полезна съставка, нито един важен витамин. Те са мазни, направени от бяло брашно, за което вече споменахме, или пък пържени. 

 

Ако мислите, че не можете да контролирате детето, докато е на училище, постарайте се да го правите вкъщи - вместо още една пица или хамбургер за вечеря, направете му питателна засищаща вечеря. 

 

Непрекъснато обяснявайте, говорете и показвайте, а в един момент и детето ще разбере кое е важно за него и ще започне да се контролира.

 

7. Кренвирши

 

За да се развиват добре костите и ставите на децата, нуждаят се от прием на много млечни продукти и месо. 

 

Но под "месо" със сигурност нямаме предвид кренвирши, малотрайни колбаси и други съмнителни "меса". Консумацията им рано или късно ще срине имунната система на детето, тъй като се превят от отпадъчни продукти, соя, оцветители и аромати.

 

 

2565

 

Скъпи родители, наясно сме колко трудно се отглеждат деца и особено злояди деца. Те не искат нищо друго освен пици и пържени картофи, а за десерт - шоколад, вафла или чипс.

 

Помислете за тяхното здраве и как да ги накарате да хапват здравословна храна, вместо още повече да ги приучавате към вредните навици. 

 

Разбира се, не казваме да ограничите детето от всичко, просто помислете какво точно му давате и колко често. Задължително давайте пресни плодове и зеленчуци, включвайте от тях в десертите и вечерята и сами ще забележите как промяната в хранителния режим, ще се отрази и в посещенията на лекарския кабинет. 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...