Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

8 риби, които никога да не купувате

по статията работи: | 18 юли 2013 Прочитания: 8290 3
Защото са опасни за здравето ви
8 риби, които никога да не купувате
Източник: Thinkstock/ Guliver

Всички знаем, че индустриализацията трови до голяма степен водите по цялата планета. Първо това се отразява на морските видове, чиято популяция страда от химикалите, които попадат в океаните и моретата.

 

Оттук порочната верига продължава с рефлектиране върху нас, потребителите, които провокирани от любовта си към морските дарове и желанието да опитваме нови и нови видове от тях.

 

Вероятно са ви омръзнали традиционните риби в магазина и искате да опитате нещо ново.

 

Особено ако сте запален рибар и опитите да хванете един от онези екземпляри в яз. Искър – огромните сомове, обитаващи дълбините на езерото, остават все така неуспешни.

 

То при наличието на вносен сом в магазина, започвате леко да се разубеждавате – "дали всъщност огромните сомове съществуват, щях да съм хванал вече, ако ги имаше". Не се притеснявайте, разбираме ви.

 

Но тук идва моментът, в който трябва да споделим с вас един не много приятен списък с риби, които никога не трябва да си купувате, защото са опасни, по една или друга причина.

 

Първата от тях е именно вносният сом. Близо 90% от вноса в САЩ, например, идва от Виетнам, а изискванията за контрол не са ясно установени и няма как да сме сигурни до колко са безвредни. Внимавайте и се интересувайте точно откъде идва рибата, която искате да си купите.


Хайвер от белуга или есетра. Има информация за свръхулов на тези видове, което нарушава популацията им, а от друга страна видовете са опасни заради замърсяването от големите строежи около водните басейни, които обитават. Никой не иска да се храни с отровена храна, нали?


Американската змиорка не е популярно ястие у нас, но пък често влиза в състава на сушито. Ако сте фенове на това ястие и си го поръчвате по ресторантите, когато сте на почивка в чужбина, например, просто се поинтересувайте какво точно има в него.

 

Змиорката, наричана още червена или сребърна, е силно замърсена с токсични отпадъци и има голямо съдържание на живак.


Скаридите се определят като най-мръсните от морските дарове. Импортираните скариди идват с цяла дозина замърсители – химикали, химични остатъци, а дори остатъци от гризачи, попаднали в улова.


Атлантическата сьомга всъщност е от защитените, и следователно забранени, видове. Популацията й е силно намаляла, и то заради стопанското й отглеждане. Хиляди от тях са оградени в ограничено място.

 

Което е чудесна среда за развитие на бактерии, да не говорим за химикалите и антибиотиците, с които се третират.

 

След това, тази раба се продава без етикет или такъв, на който това не е споменато. Много лесно може да мине за дива сьомга и да попадне именно у вас.


Месо от кралски рак обикновено идва от Русия, където ограниченията не се спазват стриктно и са констатирани нарушения.


Месото от акула съдържа много големи количества живак, които не трябва да поемаме. Статистиките сочат, че в последно време уловът на акули е скочил в пъти, а това сериозно нарушава баланса във водите.

 

Популациите на други морски огранизми, с които би трябвало да се хранят акулите, са се увеличили, съответно.

 

Ако срещнете някъде в магазинната мрежа чилийски лаврак, не си го купувайте. Оникновено са уловени незаконно, алармират от Държавния департамент в САЩ.

 

Може би някой от вас ще кажат, че няма как до нас да достигнат такива стоки, но ако по Коледа се срещат пуйки от Бразилия, защо не и лаврак от Чили. Бъдете бдителни и не правете компромиси с непроверени стоки.

 

Припомнете си и списъкът в рибите, най-наситени с живак.

 

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Qna Kirkova
19.07.2013 | 12:40
Отговор на коментар #1 от Violeta:
Аз също не я предпочитам!
2
Qna Kirkova
19.07.2013 | 12:40
НБяма да купувам!
1
Violeta
18.07.2013 | 18:26
Добре,че не ям много риба.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...